Leer jezelf ecologisch tuinieren/Braam: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Robot-geholpen doorverwijzing: Vos - Link(s) veranderd naar Vos (dier))
kGeen bewerkingssamenvatting
Tot het geslacht ''Rubus'' behoren meer dan 600 soorten. De systematiek van braam is echter ingewikkeld door de grote vormenrijkdom als gevolg van hybridisatie, [[apomixie]] en [[polyploïdie]]. De meeste bramensoorten zijn min of meer ingewikkelde kruisingsproducten tussen verschillende soorten. Sommige bramensoorten kunnen ook met [[framboos]] gekruist worden. Hieruit zijn de [[framboos|Loganbes]] en de Taybes ontstaan.
 
Voor de teelt van bramen worden alleen nog stekelloze rassen gebruikt. Deze rassen zijn ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Rubus soorten en worden alleen onder de geslachtsnaam ''Rubus'' vermeld. Een bekende veelgebruikte doornloze cultivar is de Rubus "Thornless Evergreen".
 
De [[Gewone braam]] (''Rubus fruticosus'') is een in heel [[Europa (continent)|Europa]] inheemse plant die met name langs bosranden voorkomt. De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven.
7

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu