Sociale geschiedenis van de vroege middeleeuwen/Vraat- en hebzucht: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
[[w:Gregorius van Tours|Gregorius van Tours]] ergerde zich over deze vraatzucht en [[w:Columbanus|Columbanus]] hield zijn monniken voor om alleen wortels, knollen, rapen, gedroogde groenten en meelpap te eten om de maag niet te belasten en de geest niet te verstikken. In de tiende eeuw werden de dagelijkse maaltijden van de monniken wat kleiner, maar met de banketten van twee of drie dagen bleef men doorgaan. De Karolingische eetgewoonten en zeker het gebruik van wijn werden door de elfde eeuwse concilies streng verboden voor geestelijken. Maar de andere mensen bleven er gewoon mee doorgaan.
 
==Boeren==
De boeren aten ongeveer hetzelfde en vrijwel dezelfde hoeveelheden als de monniken, hoewel zij door hun zware arbeid de in de maaltijden aanwezige calorieën ongeveer wel opgebruikten<ref>Of de vele keuterboertjes, landarbeiders en handwerklieden zich deze slemppartijen konden permitteren valt echter sterk te betwijfelen.</ref>.
 
===Feesten===
 
In de vastentijd kregen de monniken [[w:schol (vis)|schol]], [[w:haring (dier)|haring]] of [[w:paling|paling]] in plaats van vlees of gevogelte.
 
==Boeren==
De rijkere boeren en grondbezitters aten ongeveer hetzelfde en vrijwel dezelfde hoeveelheden als de monniken,. hoewelDe boeren zijzullen door hun zware arbeid de in de maaltijden aanwezige calorieën ongeveer wel opgebruikten<ref>opgebruikt hebben. Of de vele keuterboertjes, landarbeiders en handwerklieden zich deze slemppartijen konden permitteren valt echter sterk te betwijfelen.</ref> Waarschijnlijk moest het gewone volk hard werken voor een karig maal.
 
==Achtergronden==
17.569

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu