Naar inhoud springen

Schilderen/Vervolg je weg met anderen

Uit Wikibooks

Niet alles is uit een boek te leren! Ga ook eens schilderen met anderen, volg een cursus.

Neem lessen in beeldende vorming[bewerken]

De makkelijkste manier om de basistechnieken te leren, van welk medium dan ook, is om lessen te volgen. Er zijn vele plekken te vinden waar je op les kan, sommige lessen zijn eenmalig, andere cursussen kunnen maanden duren. Je zult worden onderwezen door andere kunstenaars die je kunnen laten zien hoe je de basistechnieken van jouw gekozen medium onder de knie krijgt. Daarnaast kan een leraar of lerares je helpen met je zoektocht naar jouw unieke artistieke stijl.

Je kunt zoeken naar cursussen in de lokale krant, je kunt het aan bevriende kunstenaars vragen of zoeken op internet.

Maak vrienden in de kunst[bewerken]

Maak vrienden binnen de artistieke gemeenschap. Het hebben van vrienden die jouw passie voor kunst delen is goed voor je ontwikkeling, want zij kunnen kritiek leveren op je werk (ze weten waar ze het over hebben), je nieuwe technieken leren, en je inspireren met hun eigen werk.

Zoek uit waar veel kunstenaars samenkomen. Ga naar cafés waar veel kunstenaars zijn, word lid van een kunstenaarssociëteit, alles wat je kunt bedenken om aan de praat te raken met mensen die jouw interesses delen. Op internet kun je in contact komen met kunstenaars die niet bij jou in de buurt wonen en werkzaam zijn. Zoek eens op internetfora die gewijd zijn aan jouw specifieke medium.

Kijk naar films[bewerken]

Of kijk eens naar films over schilders. Er is een film over Vermeer (The girl with the pearl earring), en er is een film over Frida Kahlo.

Kijk naar andere kunst[bewerken]

En last but not least, bezoek musea, kijk naar de mooiste en beste schilderijen die je kan denken. Maar raak niet teleurgesteld; in musea hangt meestal alleen het allermooiste. Ook jouw werk is de moeite waard, alleen al om het plezier, maar na wat oefenen ook om het resultaat!

Zuig je helemaal vol met boeken over kunst en design. Leer van de meesters door echt goed te kijken naar hun werk. Een goede manier om je vaardigheden te trainen is door de kunst van een belangrijke kunstenaar proberen na te maken. Probeer motieven en technieken te kopiëren die je opvallen.

Sterrenacht

Je kan bijvoorbeeld "Sterrenacht" van Van Gogh proberen na te schilderen. Als je het zo exact mogelijk hebt gekopieerd begin je weer helemaal opnieuw, maar dit keer sta je jezelf toe om wat van jezelf toe te voegen. Voeg details toe waarvan je denkt dat jij ze geschilderd zou hebben als jij op die avond naast Van Gogh gestaan zou hebben met die prachtige hemel boven jullie hoofd. Waarschijnlijk zou je voor andere kleurtinten hebben gekozen, je zou misschien de boom wat duidelijker laten uitkomen, of juist minder. Ga zo maar door.

Een andere goede manier om te zien wat andere kunstenaars creëren is het bezoeken van galeries. Ga naar de openingsavonden en praat met de kunstenaar in kwestie. Het zijn geweldige plekken om nieuwe mensen te leren kennen en het kan zomaar gebeuren dat je geïnspireerd raakt om zelf een nieuwe techniek uit te gaan proberen.

Veel plezier[bewerken]

Veel plezier met schilderen. Ik ga voort, ik heb er heel veel plezier in gevonden om dit boek te schrijven, en ga nu mijn kwast weer opnemen, want ik heb door het schrijven ook weer veel nieuwe inzichten gekregen. Ik hoop dat anderen dit boek de komende tijd verder aanvullen en verbeteren.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.