Naar inhoud springen

Schilderen/Slot

Uit Wikibooks

"Ware kunst wordt gekenmerkt door een onweerstaanbare drang in de creatieve kunstenaar"--Albert Einstein.

Sommige mensen met veel geluk worden geboren met de gave van artistieke bekwaamheid, maar anderen moeten hard studeren om de taal van de kunst vloeiend te leren spreken. Op welk pad je ook zit, wees je ervan bewust dat iedereen een kunstenaar is. Maar sommige mensen laten hun creatieve drang meer de vrije loop. Volg deze stappen om de reis langs jouw artistieke pad te beginnen.

Leer zelf de basis[bewerken]

Neem de tijd om verschillende media uit te proberen. Als je niet thuis bent in het maken van kunst kan het nogal een opgave lijken om te proberen kunstenaar te worden. Maar de waarheid is dat iedereen kunstenaar is, je moet alleen leren om gebruik te maken van je creatieve kant. Als je al weet welke richting je op wilt met je kunst, ga dan vooral je gang, maar wees niet bang om verder te kijken en andere media ook uit te proberen. Hier volgen wat andere voorbeelden van uitingsvormen van kunst dan schilderen:

 • Tekenen: Dit medium kan worden ingezet voor het maken van rudimentaire schetsen tot aan complexe architecturale ontwerpen. Tekeningen worden meestal gemaakt met een potlood, pen, houtskool of krijt. Je kunt tekeningen maken van een object dat voor je neus staat, maar je kunt ook iets tekenen wat alleen bestaat in je verbeelding.
 • Fotografie: bij fotografie wordt een analoge of digitale camera gebruikt om een moment in de tijd vast te leggen. Foto's kunnen ons vertellen hoe de wereld er uit zag op het moment dat de foto werd gemaakt. Foto's kunnen grote schoonheid of afschuwelijke verschrikkingen tonen--net zoals de echte wereld dat kan.
 • Beeldhouwkunst: beeldhouwen is het proces van het nemen van een materiaal (klei, hout, metaal enz.) en dat materiaal omvormen tot een kunstwerk of een functioneel hulpmiddel (en soms allebei tegelijk).

Wees je bewust van je sterke kanten (en je zwakke kanten).[bewerken]

Als je alle media hebt uitgeprobeerd is het tijd om te beslissen waar je goed in bent. Vaak is een goede beeldhouwer een vreselijke schilder. Er bestaan natuurlijk ook mensen waarvan het lijkt alsof ze in het leven geroepen zijn om geweldige kunst te creëren en die alle media net zo goed beheersen. Een belangrijk punt om in gedachten te houden is welk medium je het meeste plezier geeft. Als je prachtig kunt tekenen, maar je voelt je aangetrokken tot beeldhouwen, is het misschien beter om je hart te volgen.

Doe onderzoek en leer de basistechnieken.[bewerken]

Haal als je dit boek gelezen hebt nog meer boeken bij de bibliotheek over schilderen. Leer zoveel je kunt, lees boeken en artikelen op internet, bekijk video's en doe onderzoek naar verschillende methodes en benaderingen die andere kunstenaars gekozen hebben. Eén van de beste manieren om te leren is door het werk van andere kunstenaars te bestuderen. Dat is in dit boek aan de orde gekomen, maar ga ook naar musea toe. Als je het gevoel hebt dat je toch wat hulp kunt gebruiken kun je je eigen onderzoek aanvullen met lessen in beeldende vorming

Koop de spullen die je nodig hebt[bewerken]

Jammer genoeg kunnen schildersbenodigdheden heel kostbaar zijn - maar het is de investering meer dan waard. Zoek op internet waar je het beste terecht kunt voor de spullen die jij nodig hebt. Het zou kunnen dat je naar een wat grotere stad moet om te vinden wat je zoekt. Als je niet weet wat je nodig hebt, of hoe onmisbaar een bepaald product is, vraag het dan aan iemand die in de winkel werkt. Grote kans dat ze bomvol artistieke kennis zitten die ze graag met je delen. Waarschijnlijk kunnen ze je ook op weg helpen als je op zoek bent naar lessen.

Observeer de wereld om je heen met de ogen van een kunstenaar.[bewerken]

Een belangrijk onderdeel van een kunstenaar zijn is dat je echt kijkt naar hoe de wereld om je heen eruit ziet, zodat je dit kunt verbeelden in je kunst. Let op hoe het licht verandert gedurende de dag, wat voor invloed bepaalde kleuren hebben op je gemoedstoestand, welk gevoel je krijgt van een bepaalde interactie. Neem de tijd om je volledig bewust te zijn van je omgeving en verwerk je observaties in je werk.

Als je bijvoorbeeld een stelletje ziet zitten onder een boom, let dan op de interactie tussen hun lichamen en de natuur om hen heen. Hoe is het licht? Welke kleuren domineren? Hoe zou je dit inkaderen - zou je je richten op hun gezichten, op de kleuren, op de boom? Goed letten op hoe jij de wereld ziet zorgt ervoor dat je je observaties kunt vertalen naar je kunst.

Maak elke dag tijd voor je kunst[bewerken]

Veel kunstenaars wijden hun leven aan het maken van kunst. Je hoeft echt niet elke seconde van de dag te wijden aan je schilderij, maar probeer wel om elke dag tijd te besteden aan het werken aan je project, wat het ook is. Het maken van kunst moet prioriteit hebben. Door vaak bezig te zijn worden je resultaten beter. Maar soms is er zoveel anders te doen.... daarom deze tips:

 • Laat je spullen lekker liggen. Al heb je maar een kleine zolderkamer, laat de boel de boel. Ruim na een tijdje schilderen alleen het hoognodige op, zodat je de volgende keer, de volgende dag, weer snel verder kan werken.
 • Houd het ordelijk. Zorg dat je je spullen makkelijk kan vinden. Schrijf op doezen en laden wat erin zit, en houd je daaraan vast, zodat je niet hoeft te zoeken, of weer hetzelfde opnieuw moet gaan kopen.
 • Werk aan meer schilderijen tegelijk, minstens twee. Ja kan afwisselen. Als het een moet drogen, kan je aan het andere verder werken. Als je vastloopt, laat je het werk een tijdje rusten en ga je met het andere door.
 • Kijk minder televisie, zit minder achter je PC, doe minder lang over de dingen die niet schilderen zijn!

Vraag anderen om hun mening[bewerken]

Wees niet bang om anderen je werk te laten zien. Waardeer een eerlijke mening, zelfs als het niet is wat je wilt horen. Vraag een aantal mensen die jij waardeert om naar je kunst te kijken. Wees niet ontmoedigd als ze niet meteen enthousiast reageren - bij de meeste mensen kost het nou eenmaal tijd om het talent om kunst te scheppen goed te ontwikkelen.

Vraag hen wat zij denken dat beter kan. Misschien heb je moeite met het tekenen van handen, of misschien krijg je dat handvat van die mok van klei maar niet goed. Een tweede paar ogen kan helpen om in te zien waar nog werk aan de winkel is.

Ontwikkel je eigen stijl[bewerken]

De beste manier om jezelf als een uniek kunstenaar te definiëren is door je eigen stijl te ontwikkelen. Niemand kan jou je eigen stijl leren - je zult het helemaal zelf moeten ontdekken. Probeer te experimenteren met verschillende technieken. Zorg dat je buiten je comfortzone werkt.

Stel dat je stillevens schildert, probeer dan een stilleven te schilderen waar je je eigen persoonlijke noot aan toevoegt in plaats van simpelweg na te bootsen wat je voor je ziet. Verander de kleuren, maak het voorwerp stripachtig of vervorm het op de manier die jij geschikt acht - probeer eens wat dingen uit.

Nog wat losse tips[bewerken]

 • Gooi je oude werk niet weg, het zien van de vooruitgang kan hernieuwde kracht geven.
 • Gewoon wat in het wilde weg schetsen kan helpen om de dingen in een ander daglicht te stellen. Deze op het eerste gezicht doelloze tekeningen kunnen je juist laten zien waar je toe in staat bent.
 • Kunst is er om gezien te worden. Wees niet bang om mensen te laten zien wat je hebt gemaakt.
 • Blijf altijd nieuwe technieken leren. Het mooie van kunst is dat er een welhaast oneindige hoeveelheid aan media en stijlen voor handen is. Er is altijd iets nieuws te ontdekken. Word niet zelfingenomen en denk niet dat je al genoeg weet.
 • Begrijp dat je niet geboren hoeft te zijn met talent. Wonderkinderen mogen zichzelf gelukkig prijzen, maar voor anderen kan kunst ontwikkeld worden vanuit interesse. Geen twee mensen zijn hetzelfde. Geen twee schilders schilderen hetzelfde, iedereen zal net weer andere kleuren en technieken gebruiken. Het zijn van een kunstenaar is iets dat je kunt leren. Het kan worden ontdekt en ontwikkeld, als je je maar openstelt.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.