Schilderen/Paneel

Uit Wikibooks

Schilderen op een houten paneel of op hardboard is heel goed mogelijk, mits het hout is voorbehandeld met bijvoorbeeld gesso. Op het kale paneel schilderen heeft tot gevolg dat het materiaal de verf sterk opzuigt. Het nadeel van paneel ten opzichte van schildersdoek is dat paneel zwaarder is om te vervoeren en op te hangen, en ook dat het niet meegeeft tijdens het schilderen. Vanaf ongeveer een vierkante meter wordt paneel zo zwaar en lastig hanteerbaar dat veel schilders liever overgaan op doek, hoewel er enkele in panelen en drieluiken gespecialiseerde schilders zoals Evert Thielen zijn die ook op zeer groot formaat panelen werken. Een belangrijk voordeel is wellicht de degelijkheid; doek is veel kwetsbaarder.

De dikte van het paneel is van groot belang. Een dunne houten plaat, zoals triplex, zal kromtrekken als je er aan één kant op schildert. Daarom is het beter om voor- en achterkant van een dun paneel/plaat te behandelen met gesso. Kies dus liever een dikkere en stijvere plank.

Het beste is een paneel uit één stuk te gebruiken, dat is met moderne materialen heel goed mogelijk. Kies bijvoorbeeld een plaat MDF (geperste houtvezel in hars) of Masonite (een soort hardboard) en zaag dat op maat (of laat het op maat zagen). Deze materialen zijn op groot formaat en in verschillende diktes beschikbaar. Kies voor een relatief klein schilderij een dikte van ongeveer 6 mm.

Natuurlijk kan je ook op een gewone, zelfs op een ruwe, houten plank gaan schilderen, al dan niet met naden. Doe dat vooral als je nastreeft dat de ondergrond door je verf heenkomt.

Structuur[bewerken]

Een houten paneel zal over het algemeen weinig structuur hebben. Dit heeft als voordeel dat de penseel glad over de ondergrond glijdt. Aan de andere kant kan het ook wel mooi zijn om een structuur in je werk te brengen. Dat kan je bereiken door het paneel zelf voor te behandelen met gesso, en daar doelbewust structuur in aan te brengen. Dat krijg je voor elkaar door in elk geval de gesso slechts weinig te verdunnen, een ruwe kwast te gebruiken, of er doelbewust structuur in aan te brengen, bijvoorbeeld met een spons.

Canvasboard[bewerken]

Het nadeel van panelen is het gewicht en de kosten. Er is ook een goedkoop en lichter alternatief, het "canvasboard". Dit is gemaakt van stevig karton. Aan de voorzijde is het karton beplakt met geprepareerd schilderdoek. Aan de achterkant is het ook beplakt, maar met papier, zodat het niet kromtrekt.

MDF plaat Masonite
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.