Naar inhoud springen

Schilderen/Ophangen en bewaren

Uit Wikibooks
Professioneel archief met schilderijen

Ophangen[bewerken]

Er zijn prachtige systemen in de handel, om je schilderij aan de muur te hangen, met een rails bovenaan de muur, transparante ophangdraadjes met handige, verstelbare haken. Maar een simpele spijker in de muur voldoet natuurlijk ook. Een schilderij is niet zo zwaar, tenminste, als het op doek is geschilderd.

Welk hulpmiddel je ook gebruikt om je schilderij op te hangen, zorg altijd dat het iets voorover hangt. Ten eerste tegen het stof, maar ten tweede ook vanwege de belichting die dan beter kan zijn.

Hang het schilderij op ooghoogte, zodat je niet naar boven hoeft te turen om het te bekijken. Maar hang het ook niet te laag, zodat je er bij het schoonmaken tegenaan kan stoten, of zodat je zittend op de bank met je hoofd ertegenaan zou kunnen komen.

Het is niet verstandig om je schilderij bloot te stellen aan direct zonlicht of aan UV-licht. Vermijd ook vocht en grote temperatuurwisselingen; hang je schilderij dus niet pal boven de verwarming. Vermijd natuurlijk ook stof, dus hang het niet direct boven de open haard.

Kijk ook als je een schilderij ophangt naar de compositie in de kamer, hang het niet te dicht bij andere schilderijen, tenzij je een aantal goed bij elkaar passende schilderijen hebt, waarmee je een stuk van de muur wilt bedekken.

Bewaren[bewerken]

Kun je niet al je werk ophangen, bewaar je schilderijen dan rechtopstaand. Zorg dat het werk niet beschadigd wordt door hoeken van andere schilderijen of door eventuele spijkers en schroeven van het ophangsysteem. Zet in elk geval de voorkanten niet tegen elkaar aan, want dan kan de verf gaan plakken en daardoor beschadigen. Zet elke voorkant dus tegen de achterkant van een ander schilderij.

Er bestaan tevens professionele systemen om schilderijen op te slaan, zoals een schilderijenrek. Dit zijn stellages waaraan schilderijen opgehangen kunnen worden voor opslag. Dergelijke rekken zijn voornamelijk geschikt voor bedrijven en galerieën. Als alternatief kun je ook zelf een schilderijenrek maken om jouw schilderijen veilig op te bergen.

Sla je veel schilderijen op, overweeg dan ook eens wat weg te geven aan iemand die jouw werk mooi vindt. Verkopen kan ook, maar verwacht daar niet teveel opbrengst van als amateurschilder.

Bewaren van mislukt werk is soms wel fijn, want van je fouten kan leren, maar overweeg ook om het doek te gewoon hergebruiken voor iets nieuws en beters.

Johann Zoffany (1733–1810) Pierre Subleyras, rond 1740 Karl Louis Preusser, 1881
Drie schilderijen met schilderijenverzamelingen. Als je veel schildert, krijg je al snel veel werk om op te hangen, weg te geven of te bewaren
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.