Naar inhoud springen

Schilderen/Je werk promoten

Uit Wikibooks

Het promoten van je werk, dat klinkt erg Amerikaans, en dat is het misschien ook. De vraag die je jezelf kan stellen is: Houd ik mijn schilderijen alleen voor mijzelf, voor mijn directe familie en vrienden, of wil ik meer bekendheid bereiken? In dat laatste geval hier wat tips:

Maak een portfolio[bewerken]

Een portfolio is een verzameling van je beste werk om te kunnen tonen aan mogelijke opdrachtgevers, klanten en galeries. Het moet een afspiegeling zijn van datgene waar jij trots op bent in jouw werk. Kies alleen de beste stukken, die stukken waarvan jij vindt dat ze jouw eigen stijl het best vertegenwoordigen.

Netwerk met mensen binnen de kunstwereld[bewerken]

Je bent een beginnend kunstenaar, mensen kennen je nog niet, daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk connecties maakt binnen de kunstwereld. Jouw netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, klasgenoten, leraren, werkgevers, mentoren enz. Vraag deze mensen of ze misschien iets weten waar jij bij betrokken zou kunnen worden, bijvoorbeeld een tentoonstelling in een galerie van beginnende kunstenaars, gratis lessen, interessante plekken waar jij jouw werk zou kunnen tentoonstellen enz.

Zoek naar gebeurtenissen in jouw stad of streek waar je zou kunnen netwerken. Zoek op internet naar komende evenementen en tentoonstellingen waar je je netwerk zou kunnen uitbreiden.

Doe je stinkende best om mensen te ontmoeten waarvan jij denkt dat ze je verder kunnen helpen om een beter kunstenaar te worden of om je carrière een boost te geven. Als een leraar je vertelt dat een vriend van hem of haar binnenkort op bezoek komt, en die vriend is toevallig een wereldberoemd kunstenaar waar jij bewondering voor hebt, aarzel dan niet en vraag je leraar of je de kunstenaar/vriend kort zou kunnen ontmoeten. Wees niet teleurgesteld als je nul op rekest krijgt, er zijn letterlijk honderden gelegenheden waar je mensen die je bewondert zou kunnen ontmoeten.

Zoek een plek waar je je werk kunt tentoonstellen[bewerken]

Je kunt alleen maar erkenning krijgen voor je werk als mensen het kunnen zien. Dus vraag in dat leuke café om de hoek of je je werk zou mogen ophangen, introduceer jezelf bij restaurants waarvan je weet dat ze wisselende kunst tonen. Ga langs met je portfolio en laat je beste werk zien. Probeer erachter te komen of je je werk voor bepaalde tijd kunt tentoonstellen. Ik ken ook wel kappers en tandartsen die kunst hebben hangen. Misschien willen ze jouw kunst ook wel exposeren.

Galeries vinden het vaak leuk om lokale beginnende kunstenaars te steunen. Dus schroom niet, ga langs met je portfolio en vraag of je je beste werk zou kunnen tentoonstellen.

Word leerling of assistent van een beroemd kunstenaar[bewerken]

Zie het als een soort stage, als je een tijd lang de assistent kunt zijn van een beroemde schilder zal je snel veel meer leren. Daar komt bij dat je ineens mensen zal leren kennen waar je normaal gesproken niet makkelijk toegang tot zou hebben, je zult merken dat je daar later nog veel aan zult hebben.

Als je naar de kunstacademie gaat zou je aan een leraar kunnen vragen of je zijn of haar assistent mag zijn bij projecten waar ze op dat moment aan werken. Een leraar kan een uitstekende link zijn naar belangrijke mensen binnen de kunstwereld. En het werk dat je doet voor hem of haar stelt je in staat om datgene wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.