Schilderen/Hulpmiddelen voor compositie en afmetingen

Uit Wikibooks

Er zijn enkele hulpmiddelen die je zelf kan maken en die je helpen bij het schilderen naar de werkelijkheid.

Hulpmiddel om je onderwerp af te kaderen. Vaak gebruikt door de schrijver van dit boek, gezien de vetvlekken

Kader bepalen[bewerken]

Een hulpmiddel om je schilderij af te kaderen kan je zelf maken van karton met een paar paperclips. Je stelt het zo in dat het dezelfde verhouding heeft als de zijden van het doek waar je op wilt schilderen. Je houdt het vervolgens op ooghoogte vast en kijkt erdoorheen, naar het onderwerp dat je wilt gaan schilderen om te beoordelen wat de beste compositie is. Het voordeel daarvan is ook dat je het onderwerp van een eventueel storende omgeving isoleert. Sommige schilders gebruiken een dia-raampje, maar dat heeft een vaste verhouding tussen de zijden en is dus niet flexibel in gebruik. Als je geen kader bij je hebt, kan je ook je duimen en wijsvingers tegen elkaar zetten en daarmee een kader maken. Natuurlijk kan je ook een foto maken van je onderwerp, zodat je er ook later verder mee kan werken.

Meetmiddel om hoeken te meten en deze over te nemen op je schilderij. Gebruik dan de binnenste hoek

Hoeken meten[bewerken]

Het is lastig om hoeken over te nemen vanuit de werkelijkheid, terwijl deze wel bepalend zijn voor het schilderen naar de werkelijkheid, vooral als je gebouwen schildert, of andere door mensen gemaakte objecten. Met karton en een splitpen kan je een hoekmeter maken, zoals op de foto is weergegeven. Stil de hoek in op wat je wilt ziet, en houdt het vervolgens op overeenkomstige plaats tegen je schilderij.

Verhoudingen meten met je duim op je penseel

Verhoudingen meten[bewerken]

Verhoudingen zijn belangrijk in een schilderij naar de werkelijkheid. Je kan verhoudingen met elkaar vergelijken door je arm gestrekt te houden met een penseel erin, zodat je tegen de penseel aankijkt. Meet de afstand van een deel van je onderwerp door je duim op de juiste positie op het penseel neer te leggen. Vergelijk wat je zo gemeten hebt met een andere afmeting door je penseel - opnieuw met gestrekte arm - in een andere stand te houden.

In de figuur hiernaast zijn deze twee stappen geïllustreerd. Er blijkt uit dat de breedte van de vaas ongeveer de helft is van de hoogte. Dit kan je vervolgens overnemen op je doek.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.