Naar inhoud springen

Schilderen/Hoe tubes onderhouden?

Uit Wikibooks
Gebruikte tubes. Met name de rode tube bovenop kan wel een schoonmaakbeurt van de schroefdraad gebruiken

Als je klaar bent met je schilderij, maak dan de tubes schoon. Veeg ze schoon met een doekje, voor olieverf eventueel met wat terpentine.

Maak ook de schroefdraad goed schoon, want anders krijg je de tube de volgende keer niet meer open. Het is een goede gewoonte om een beetje lucht te laten in de tube, door aan de zijkant zacht te knijpen. Dan zit de verf tenminste niet helemaal tegen de dop aan.

Mocht je een tube niet meer open krijgen, houd de dop dan een tijdje onder heet water, dan gaat de dop er meestal weer af. Draai de tube dan voorzichtig open, anders beschadig je het metaal van de tube, en komt de verf er aan de zijkant uit. Dan ben je verder van huis, en kan je op termijn de verf helemaal weggooien.

Ik heb gemerkt dat sommige tubes spontaan gaan lekken, bijvoorbeeld bij Pruisisch blauw is dat een aantal malen spontaan gebeurt. Echter... pas na vele jaren, bij zeer oude tubes. Misschien is het een incident, misschien tast de verf de tube aan. Weinig aan te doen dus. Te repareren met een dikke klodder bisonkit op het gaatje waar de verf uit lekt.

De meeste verf krijg je uit de tube door hem aan de onderkant op te rollen, in plaats van door ze plat te knijpen. Maar dan moet je wel veel geduld hebben...

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.