Schilderen/Abstractie

Uit Wikibooks

In abstracte schilderijen worden geen objecten uit de natuurlijke wereld weergegeven. Er kunnen wel principes zichtbaar gemaakt met vormen en kleuren, ritmes en contrasten.

In elk schilderij, realistisch of abstract, komen dezelfde beeldende elementen voor: toonwaarde, vorm, kleur, beweging, compositie en de textuur van de verf. Dat geldt voor een realistisch schilderij, maar ook voor een abstract schilderij, of een schilderij hier tussen in. In een realistisch schilderij houden deze elementen verband met het onderwerp en sluiten ze bij de waarneming daarvan aan. Bij een abstracter schilderij wordt de werkelijkheid minder belangrijk. Juist de beeldende elementen op zichzelf worden dan belangrijk.

Soshana Afroyim
1981
Umberto Boccioni
States of Mind III: Those Who Stay
1911
RedWine
2008
Robert Delaunay
Rythme, Joie de vivre.jpg
1930
Enkele abstracte schilderijen, die laten zien dat je er heel veel kanten mee uitkan


Abstraheren[bewerken]

Abstraheren van een bestaand beeld is een hulpmiddel om tot een abstract schilderij te komen. Abstraheren doe je door op basis van een voorbeeld, bijvoorbeeld een foto, een schilderij te maken, waarbij je een andere invulling geeft, zodat je tot een totaal ander werk krijgt. Je kan daarbij uitgaan van veranderingen van de kleur, de vorm, de compositie, of de textuur. Maar je kan het oorspronkelijke beeld ook sterk gaan vereenvoudigen.

Het abstraheren kan je ook zien als het scheiden van hoofdzaken en bijzaken. Iedereen zal daarbij andere keuzes maken, want wat een hoofdzaak is, en wat bijzaak is heel persoonlijk.

Piet Mondriaan
Rode molen
Lyubov Popova
De viool
1915
Dohduhdah, 2008 or before
Voorbeelden van schilderijen waarbij de kunstenaar uitgegaan is van de werkelijkheid, maar deze heeft geabstraheerd, zodat in het eindresultaat het voorbeeld uit de werkelijkheid niet zo een grote rol meer speelt. Het eindresultaat kan aanspreken puur door kleur, compositie, vormen etc.


Geometrische abstractie[bewerken]

Een vorm is de geometrisch geïnspireerde abstracte kunst, waaronder de stromingen van het suprematisme en het constructivisme kunnen worden gerekend. Het suprematisme betreft kunst waarin geen sprake is van figuratie. Het idioom is gebaseerd op geometrische vormen, pure kleuren plus wit en zwart. 

Kazimir Malevich

Suprematist Composition
1916.

Piet Mondriaan
Compositie in kleur
Waldemar Smolarek
1992
Ray L. Burggraf
Jungle Arc
1998
Vier voorbeelden van geometrisch abstracte kunst. In de meeste hiervan speelt diepte geen rol, maar wel aspecten zoals beweging. In het schilderij van Smoralek is wel diepte ontstaan, er lijken verschillende lagen aanwezig. Dit leidt toch tot een vorm van realisme.


Abstract expressionisme[bewerken]

Het abstract expressionisme wordt gekarakteriseerd door een willekeurige toepassing van vorm en kleur en kan worden gezien als de uitdrukking van de onbewuste indrukken en gevoelens van de kunstenaar.

Eugenio Cruz Vargas
(1923-2014)
Todd Williamson
2016
Julian Hatton, voor 2010
Voorbeelden van abstract expressionistische werken
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.