Naar inhoud springen

Scheikunde Opgaven/Zouten, namen en formules

Uit Wikibooks


Voor uitleg over deze pagina: klik op "uitklappen" rechts in dit kader.

Op onderstaande pagina zijn alleen de vragen zichtbaar in een kader op een afwijkende ondergrond. Binnen het kader is rechts een knop zichtbaar: "Uitklappen", vergelijkbaar met de knop om deze tekst te openen. Door op deze knop te klikken wordt het antwoord van de betreffende vraag zichtbaar.
Vaak, maar niet altijd is er ook een uitwerking bij de vraag aanwezig. Deze blijft bij het openen van het antwoord nog onzichtbaar, maar opnieuw is, als een uitwerking beschikbaar is, een knop "Uitklappen" aanwezig om de uitwerking zichtbaar te maken. Ontbreekt bij het antwoord de knop "Uitklappen", dan is geen uitwerking bij de vraag beschikbaar.

Indien gewenst kunnen antwoord en uitwerking ook weer onzichtbaar gemaakt worden door op de zelfde plek als waar de knop "Uitklappen" aanwezig was op de knop "Inklappen" te klikken.

Zouten, formule bij de naam

1.
Lithiumjodide
2.
Kaliumnitraat
3.
Kaliumsulfaat
4.
Natriumfosfaat
5.
Zilverdichromaat
6.
Lood(II)oxide
7.
Tin(IV)sulfide
8.
Koper(I)bromide
9.
Ammoniumsulfaat
10.
Calciumfosfaat

Zouten, naam bij de formule

Welke naam hoort bij de stof met de formule:
11.
Zilverjodide
12.
Zinkbromide
13.
Koper(II)chloride
Koper kan zowel 1+ als 2+ zijn, dus de lading moet worden aangegeven. Chloride kan alleen 1− zijn, dus twee chloride-ionen geven een lading van 2−. Om elektrisch neutraal te zijn moet koper dus 2+ zijn. Tussen de ronde haken staat het Romeinse cijfer 2: (II)
14.
Calciumcarbonaat
15.
Bariumsulfaat
16.
Kaliumfosfaat
17.
IJzer(II)sulfaat
IJzer kan 2+ of 3+ zijn, dus de lading moet worden aangegeven. Sulfaat is altijd 2−. Om elektrisch neutraal te zijn moet ijzer dus 2+ zijn. Dit wordt aangegeven met het Romeinse cijfer 2: (II)
18.
IJzer(III)fosfaat
IJzer kan 2+ of 3+ zijn, dus de lading moet worden aangegeven. Fosfaat is altijd 3−. Om elektrisch neutraal te zijn moet ijzer dus 3+ zijn. Dit wordt aangegeven met het Romeinse cijfer 3: (III)
19.
Lood(IV)sulfide
Lood kan 2+ of 4+ zijn, dus de lading moet worden aangegeven. Sulfide is altijd 2−. Er zijn twee zwavelatomen, dat betekent dus . Om elektrisch neutraal te zijn moet lood dus 4+ zijn. Dit wordt aangegeven met het Romeinse cijfer 4: (IV)
20.
Ammoniumcarbonaat




Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.