Naar inhoud springen

Programmeren in TI-Basic/Hello World!

Uit Wikibooks

In dit hoofdstuk gaan we een klein programmaatje maken. Om dit te kunnen moet je de volgende hoofdstukken gelezen hebben:

Hello World![bewerken]

In het vorige hoofdstuk heb je gezien dat je getallen kan weergeven op het scherm met Disp. Dit kan niet alleen met getallen, maar ook met stukken tekst die strings genoemd worden. Een string begint altijd met een ". Hij hoeft daar niet per se mee te eindigen, want in TI-Basic hoef je haakjes en quotes niet af te sluiten aan het einde van de regel. Doe dit altijd, dit bespaart bij grote programma's al vaak heel veel ruimte. Je kan het programma van het vorige hoofdstuk dus veranderen zodat hij in plaats van 10, "HELLO WORLD!" zegt. Het uitroepteken kan je vinden onder het MATH→PRB menu. Om je vorige programma weer aan te passen, druk je weer op de PRGM knop en selecteert dit keer niet NEW, maar EDIT. Hier zie je je TEST-programma dat je kan selecteren. Als je nu op enter drukt, kom je weer in de program editor.

PROGRAM:TEST
:Disp "HELLO WORLD!

Als je dit programma nu uitvoert, zie je HELLO WORLD! en daar na Done ("Klaar"). Maar we hebben helemaal nooit gevraagd om Done te laten zien. Dit komt omdat als het programma afgelopen is de rekenmachine Done toont tenzij je daar iets aan doet. Er zijn twee manieren om de Done weg te halen.

Done weghalen[bewerken]

De eerste manier is door Output(1,1," te gebruiken of Output(1,1,"Jouwtext Op die manier wordt of de lege string of Jouwtext over de plek waar done zou komen te staan. Een betere versie van het programma zou dus zijn:

PROGRAM:TEST
:Output(1,1,"HELLO WORLD!"

Het resultaat dat je nu krijgt is al beter:

HELLO WORLD!

De tweede manier om Done weg te halen is door aan het einde van het programma " of "Jouwtext neer te zetten. Je kan hier in plaats van een string ook een getal of lijst neerzetten. In plaats van Done zet de rekenmachine de waarde van Ans neer op de plek waar hij Done neer zou zetten. Het nadeel van dit is wel dat Ans wordt aangepast. Een nog beter, kleinere versie van ons programma zou dus zijn:

PROGRAM:TEST
:"HELLO WORLD!"

Het verschil tussen de programma's kan je zien aan de grootte ervan. Hieronder staan de versies en de groottes van de programma's:

Versie Grootte (B)
2 31
3 26

Dit is dus al een verschil van 5 bytes. Als je dit een stuk of 100 keer kan doen bespaar je bijna een halve KB. Dit zorgt er ook voor dat je programma sneller draait, doordat de rekenmachine minder heeft om te berekenen.

← Overzicht Programmeren in TI-Basic Variabelen →
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.