Naar inhoud springen

Programmeren in TI-83+ Assembly/Inleiding en inhoudsopgave/Versie voor PDF

Uit Wikibooks
Deze pagina is bedoeld voor de PDF-versie van dit boek.

Welkom in het wikibook Programmeren in TI-83+ Assembly! Dit boek leert je om te programmeren in de programmeertaal Assembly voor de TI-83+ of de TI-84+. Dit zijn grafische rekenmachines van Texas Instruments. Er is ook een andere programmeertaal op deze rekenmachines, namelijk TI-Basic. (zie het wikibook Programmeren in TI-Basic). Je kunt dit boek in principe doornemen en begrijpen zonder programmeerervaring, maar het wordt wel een stuk makkelijker als je al iets van programmeren weet, zodat ten minste de concepten je bekend voorkomen. Het is bijvoorbeeld een goed idee om van tevoren TI-Basic te leren; dit is een eenvoudige programmeertaal die uitstekend geschikt is om programmeerervaring op te doen.

Voordelen en nadelen t.o.v. TI-Basic[bewerken]

Assembly heeft een aantal voor- en nadelen ten opzichte van TI-Basic:

Voordelen[bewerken]

 • Assembly is veel sneller dan TI-Basic. Alle geavanceerde spelletjes voor de rekenmachine zou je bijvoorbeeld nooit in TI-Basic kunnen maken, omdat deze programmeertaal daarvoor gewoon te langzaam is.
 • Assembly heeft controle over de hele rekenmachine. Je kunt er veel meer mee dan met TI-Basic. De processor wordt namelijk direct aangesproken, zodat je in feite alles kunt doen wat het besturingssysteem ook zou kunnen. Het loont zich dus wel om Assembly te leren. Enkele van de vele dingen die mogelijk zijn met Assembly:
  • de run-indicator uit of aan zetten
  • tekst wit drukken op een zwarte achtergrond
  • nieuwe variabelen maken (bijvoorbeeld lijsten of AppVars) en ze aanpassen
  • bij Applications (ook een vorm van Assembly) kun je zelfs de werking van het besturingssysteem aanpassen aan je wensen met zogenaamde Hooks
 • Vaak zijn Assembly-programma's ook nog kleiner dan TI-Basic-programma's, tenzij je alleen commando's zoals Disp gebruikt.

Nadelen[bewerken]

 • Assembly moet op de computer geprogrammeerd en gecompileerd worden, voordat het naar de rekenmachine kan worden overgezonden.
 • Assembly is veel moeilijker te leren dan TI-Basic. Dit komt omdat heel veel commando's, die in TI-Basic ingebouwd zijn, eigenlijk een hele lijst Assembly-codering bevatten. Denk aan Input; in Assembly moet je zoiets helemaal zelf opbouwen.
 • Als een Assembly-programma crasht, is direct het RAM-geheugen gewist (of zelfs erger, als je bijvoorbeeld het besturingssysteem wist met het programma), bij TI-Basic verschijnt er gewoon een foutmelding. Dat komt omdat je de processor bij Assembly direct aanspreekt.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.