Naar inhoud springen

Programmeren in Ruby/Installatie

Uit Wikibooks

Ruby kan worden gedownload van de Ruby home page. Je kan daar de source-code, maar ook gewoon binaries krijgen voor verschillende platformen, daarbij horen Windows en vele Unix.

Bij de meeste Linux systemen, heb je Ruby al standaard geïnstalleerd, maar dat kan een oude versie zijn. typ ruby -v in opdracht-prompt(Terminal eigenlijk in Linux) om te kijken welke versie je hebt. Als het een oude versie blijkt te zijn kun je beter updaten naar een meer recente versie. Tijdens het schrijven van deze tekst is Ruby 1.8.6-25 het meest recent. Overigens gebruikt de auteur van dit boek(of iig de grootste delen van dit boek) versie ruby 180-20. Ik raad aan gewoon de nieuwste versie beschikbaar voor jouw favoriete platform te gebruiken

Als je Windows gebruikt, kun je het best de Ruby one-click installer downloaden. Hier kun je met behulp van een paar muisklikken makkelijk ruby installeren. Je krijgt behalve de ruby interreprenter er ook nog handige leuke extra's bij bijv: - een hele handige editor, waarmee je code kan schrijven die dan gekleurd wordt. - een compleet boek (in het engels, PDF) waar alles instaat over ruby, dat is overigens wel zware koek voor de beginner. - een heleboel libraries en extensies waarmee je met ruby nog leukere dingen kunt doen, bijv. windows schermpjes laten verschijnen etc. kan de Ruby installer gedownload worden je hebt wel administrator rechten nodig om ruby goed te installeren, maar als het eenmaal geinstaleerd is niet meer. In de rest van dit boek zal er gesproken worden, alsof we in Windows zitten.

Nu heb je ruby geinstaleerd, maar wat heb je nu? De ruby interpretenter. oke, da's duidelijk, wat doet dat.

De ruby interpretenter, doet zoals zijn naam al een beetje vermoed, het interpreteren van je code. het werkt dus als volgt: - Jij maakt code waarin je de computer opdrachten geeft. - Je computer snapt die opdrachten niet. - De ruby interpretenter snapt die code wel, deze leest ze dus uit en geeft vervolgens je computer een opdracht door die de computer wel snapt.


Hoe gebruik ik ruby dan? De ruby interpreter is in feite gewoon een programma. Als je de windows one-click installer gebruikt hebt dan zal je de ruby interpretenter hoogst waarschijnlijk vinden in de map: C:/ruby/bin/ruby.exe je kan het best openen hoor! ga vooral je gang. als het goed is krijg je een zwart schermpje te zien, met als je typt witte letters erin.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.