Programmeren in Python/Overzicht

Uit Wikibooks

Wat is Python?[bewerken]

Python is een programmeertaal.

Geschiedenis van Python[bewerken]

Python is ontstaan in 1989 en werd ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum.

Waarvoor wordt Python gebruikt?[bewerken]

Python is een veelzijdige programmeertaal en is ook één van de meest gebruikte. Het wordt gebruikt door vele grote organisaties zoals onder andere, Wikimedia, CERN, NASA, Google, Facebook, etc.

Python kan onder andere gebruikt worden voor de volgende toepassingen:

  • Artificiële intelligentie
  • Automatisering: Python kan gebruikt worden als scripttaal om taken te laten uitvoeren onafhankelijk van het gebruikte besturingssysteem. Hierdoor kan Python bijvoorbeeld taken automatiseren van een werkcomputer.
  • Data-Analyses
  • Webapplicaties: Python wordt vaak gebruikt voor het ontwikkelen van webapplicaties. De website reddit is helemaal in Python geschreven. Er bestaan ook vele frameworks die het makkelijk maken om snel een webapplicatie te ontwikkelen.
  • Wiskunde en wetenschap

Dit boek zal zich voornamelijk richten op de basis van Python en zal dus niet gericht zijn op een specifiek vakgebied.

Python wordt standaard meegeleverd met de meeste Linux distro's en MacOS-en.

De verschillende versies[bewerken]

Er zijn tot nu toe drie hoofdversies geweest van Python. Namelijk Python 1, Python 2 en Python 3. Deze zijn nog eens onderverdeeld in verschillende subversies, bijvoorbeeld Python 2.7 en Python 3.8. Het verschil tussen de hoofdversies Python 1, 2 en 3 is dat ze fundamenteel grote verschillen hebben en anders functioneren. Het verschil tussen Python 2 en 3 is zelfs zo groot dat Python 3 niet achterwaarts compatibel is met Python 2. Dit betekent dat code geschreven in Python 2 niet zomaar zal werken in Python 3. Veel code zal dus moeten herschreven worden zodat het ook zal werken in Python 3.

Naast verschillen tussen de hoofdversies, zijn er ook verschillen in de subversies. Bijvoorbeeld 3.7 en 3.8. Nieuwere subversies zijn meestal bedoeld om functionaliteiten toe te voegen en/of te verbeteren. Het kan ook zijn dat er functies worden verwijderd en dus het kan zijn dat sommige code herschreven zal moeten worden als er van versie van Python wordt veranderd.

De subversies zijn dan nog eens onderverdeeld in microversies. Bijvoorbeeld 3.7.5. De verschillen tussen de microversies zijn eerder klein en hebben meer te maken met oplossen van bugs en het versterken van de beveiliging.

Python 1 wordt sinds het jaar 2000 niet meer ondersteund en Python 2 niet meer sinds 1 januari 2020. In dit boek wordt ervan uitgegaan dat u beschikt over de laatste versie van Python. Als er problemen zijn met het uitvoeren van code die voorkomen in dit boek, kan dit komen doordat u een oudere versie van Python hebt.

Externe Links[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.