Programmeren in Python/Overzicht

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is Python?[bewerken]

python is een programmeertaal.

Geschiedenis van Python[bewerken]

python is begonnen in 1989 en is gemaakt door de Nederlandse Guido van Rossum.

Waarvoor wordt Python gebruikt?[bewerken]

Python is een veelzijdige programmeertaal en is ook consistent één van de meest gebruikte. Het word gebruikt door véle grote organisaties zoals onder andere, Wikimedia, CERN, NASA, Google, Facebook, etc.

Python kan onder andere gebruikt worden voor de volgende toepassingen:

  • Artificiële inteligentie
  • Automatisatie: Python kan gebruikt worden als scripttaal om taken te laten uit te voeren onafhankelijk van welk besturingsysteem er wordt gebruikt. Hierdoor kan Python bijvoorbeeld taken automatiseren van op een werkcomputer.
  • Data-analyse
  • Webapplicaties: Python wordt vaak gebruikt voor het ontwikkelen van webapplicaties. De website reddit is helemaal in Python geschreven. Er bestaan ook véle frameworks die het makkelijk maken om snel een webapplicatie te ontwikkelen.
  • Wiskunde en wetenschap

Dit boek zal focusen op de basis van Python en zal zich dus niet richten tot een specifiek vakgebied.

Python wordt standaard meegeleverd met de meeste Linux distro's en macOS.

De verschillende versies[bewerken]

Er zijn tot nu toe drie hoofdversies geweest van Python. Namelijk Python 1, Python 2 en Python 3. Deze zijn nog is onderverdeeld in verschillende subversies, bijvoorbeeld Python 2.7 en Python 3.8. Het verschil tussen de hoofdversies Python 1, 2 en 3 is dat ze fundamenteel grote verschillen hebben en anders functioneren. Het verschil tussen Python 2 en 3 is zelfs zo groot dat Python 3 niet achterwaarts compatibel is met Python 2. Dit betekent dat code geschreven in Python 2 niet zomaar zal werken in Python 3. Veel code moet dus worden herschreven zodat het zal werken in Python 3.

Naast verschillen tussen de hoofdversies, zijn er ook verschillen in de subversies. Bijvoorbeeld 3.7 en 3.8. Nieuwere subversies zijn meestal bedoeld voor functionaliteiten toe te voegen en/of te verbeteren. Het kan ook zijn dat er functies worden verwijderd dus het kan zijn dat sommige code zal moeten worden herschreven als er van versie van Python wordt veranderd.

De subversies zijn dan nog is onderverdeeld in microversies. Bijvoorbeeld 3.7.5, de verschillen tussen de microversies zijn eerder klein en hebben meer te maken met oplossen van bugs en het versterken van de beveiliging.

Python 1 wordt als sinds het jaar 2000 niet meer ondersteund en Python 2 wordt sinds 1 januari 2020 officiëel niet meer ondersteund. Dit boek zal er vanuit gaan dat u beschikt over de laatste versie van Python 3. Als er problemen zijn met het uitvoeren van code die voorkomen in het boek, kan het zijn omdat u een oudere versie hebt van Python.

Externe Links[bewerken]

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.