Programmeren in Python/Installatie

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vorige: Overzicht Index Volgende: Interactieve modus


Om in Python te kunnen programmeren heb je allereerst een programma nodig die Python-programmacode kan 'lezen' en 'interpreteren'. Hier bespreken we hoe aan zo'n programma kan komen.


OPMERKING: In dit boek wordt bij voorkeur gebruikgemaakt van de Integrated Deve(L)opment Environment (ID(L)E) van Python zelf. Andere IDE's komen niet ter sprake. Het gevaar bestaat namelijk dat die afwijken van de "Python-standaard" of niet up-to-date zijn met de huidige versie(s) van Python.

Installatie van Python in Windows[bewerken]

Ga naar Python Downloadpagina voor Windows & DOS en zoek naar de laatste versie voor jouw besturingssysteem. Download het, lees de instructies en installeer het installatiebestand.

Om Python vanaf de command line te starten, moet het pad van de Python directory in de Omgevingsvariabele PATH worden gezet. Ga hiervoor naar Start, druk op de rechtermuisknop op "Deze Computer" en kies in het menu voor "Eigenschappen". Ga naar boven op het tabblad "Geavanceerd" en kies voor "Omgevingsvariabelen". Zoek in het tweede menu "Systeemvariabelen" naar de variabele "path" of "PATH". Dubbelklik hierop en zet in de "Waarde van variabele" het pad van Python.

Installatie van PortablePython (voor Windows)[bewerken]

PortablePython is een speciale versie van Python die via een USB-stick, CD, DVD of Blu-ray onder Windows kan werken. Ideaal voor mensen die in hun vrij uurtje op het werk of op school in python willen programmeren, maar waar Python niet geïnstalleerd is of niet geïnstalleerd mag worden.

PortablePython werkt alleen in Windows, dus niet in Linux of MacOS (of PortablePython juist draait in Linux of MacOS met Wine is niet bekend).

PortablePython is te downloaden via de Downloadpagina van PortablePython.

Als je PortablePython op een USB-stick wilt gebruiken, pak dan het zip-archief uit (met bijvoorbeeld 7-zip in de gewenste map van de USB-stick.

Voordat je PortablePython gaat branden op CD, DVD en Blu-ray, pakt het zip-archief eerst uit op een lokale harde schijf, bijvoorbeeld in het station C:\ . Pas zonodig de instellingen aan naar je smaak en brand daarna de uitgepakte map op CD, DVD of Blu-ray met uw favoriete brandprogramma. (Standaard bij elke brander is er een brandprogramma meegeleverd.)

Installatie van Python in Linux[bewerken]

Python is in veel voorkomende gevallen een standaard onderdeel van Linux; type het commando which python om dit te controleren. Als het aanwezig is, is het niet noodzakelijkerwijs de meeste recente versie, maar je kunt er in ieder geval mee aan de slag.

Als Python echter niet geïnstalleerd is, kun je het beste eerst controleren of er een standaard-package bestaat voor jouw distributie en deze installeren met bijvoorbeeld apt of aptitude. Dit is vrijwel altijd het geval. Zo niet, kun je de laatste versie downloaden van Python Downloadpagina voor Linux

Als je Python vanuit source wilt compileren, is het aan te bevelen om de tk extensie mee te compileren als je de Python IDLE wilt gaan gebruiken.

Op Debian gebaseerde Linux systemen (zoals Ubuntu) kun je het beste Python installeren door middel van het commando apt-get install python met root priviliges (bijvoorbeeld via sudo) in te typen op de command-line. Maar als je liever niet wilt werken met de command-line, kun je ook een pakket-beheerder zoals Synaptic gebruiken.

Installatie van Python op een Mac[bewerken]

Bij een Apple Mac OS X zit versie 2.3 van Python standaard meegeleverd (OS X 10.4 Tiger). Maar als je een recentere wilt gebruiken, ga dan naar de Python Downloadpagina voor de Mac en volg de instructies op de pagina en in de installatiebestanden. De Python IDLE wordt ook meegeïnstalleerd.

Installatie van Python in/op andere besturingssystemen en platforms[bewerken]

Net als bij Linux, is Python standaard onderdeel bij de meeste UNIX en UNIX-achtige besturingssystemen. Ook hier biedt het commando which python uitkomst om dit te controleren. Als je de meeste recente versie wilt gebruiken, ga je naar Python Downloadpagina voor andere besturingssystemen en platforms om de laatste versie op te halen. De laatste versie vanuit source compileren biedt ook een optie. Neem dan wel, net zoals bij Linux, de tk extensie mee als je de Python IDLE wilt gaan gebruiken.

Andere IDE's[bewerken]

ActiveState IDE

DrPython

eric

Eclipse

Installatie Python PyDEV Plug-in voor Eclipse IDE[bewerken]

Het enige vereiste voor het programmeren met Eclipse in Python is dat Eclipse en de Eclipse PyDEV Plug-in geïnstalleerd moeten zijn.

Ga naar http://download.eclipse.org/downloads en zoek voor de laatste Eclipse IDE versie voor jouw besturingssysteem. Download en installeer het. De installatie vereist enkel dat je het gedownloade bestand moet uitpakken (bijvoorbeeld op het Bureaublad) om de installatie te starten.

Je kan op twee manieren de PyDEV Plug-in installeren:

  • Ga naar http://pydev.sourceforge.net en zoek voor de laatste PyDEV Plug-in versie op. Download en installeer de plugin, door het uit te pakken naar de map van Eclipse.
  • Een betere manier is door de Eclipse's Eclipse update manager te gebruiken. De link is http://pydev.sf.net/updates/ en laat Eclipse de rest doen. Wanneer dit eenmaal is gedaan zal Eclipse altijd nieuwe versies van deze plugin zoeken en installeren, wanneer Eclipse zoekt naar updates.samensmelting van de pagina [[1]]. --RoestVrijStaal 15 mrt 2008 15:28 (CET)

Vorige: Overzicht Index Volgende: Interactieve modus
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.