Programmeren in Just Basic

Uit Wikibooks

Just Basic is een gratis, oudere, maar makkelijk te leren programmeertaal. U kunt al heel snel programma's maken met een mooie lay-out. In dit boek wordt uitgelegd hoe u in Just Basic kan beginnen. In dit boek wordt uitgegaan van Just Basic versie 1.01.

Just Basic installeren[bewerken]

Just Basic is gratis te installeren vanaf www.justbasic.com/download.html. Daar klikt u op de link om te downloaden en loopt u de installatie af.
BELANGRIJK!
In Windows Vista/7/8 moet u ervoor zorgen dat u Just Basic NIET in Program Files installeert, omdat het programma anders niet werkt!

Just Basic voor het eerst openen[bewerken]

Als u Just Basic voor de eerste keer opent, ziet u bovenaan een balk met knoppen en daaronder een hoop bruingekleurde tekst. Ook is er een venster geopend genaamd 'The world of Just Basic'. Dit kunt u wegklikken. Ook de bruine code bestaat uit lastig te begrijpen tekst. Dit kunt u ook weghalen.

Tip: Just Basic heeft ook een gekoppeld forum waar u eventueel vragen kan stellen. Kijk daarvoor op www.justbasic.conforums.com. Ook kunt u (Engelstalige) hulpbestanden bekijken via de knop met het vraagteken.

Beginnen met programmeren[bewerken]

Just Basic heeft een hele hoop commando's met allemaal hun eigen functie. Wij houden het eenvoudig, met slechts vier commando's dit hoofdstuk: CLS, PRINT, END en INPUT.

CLS[bewerken]

CLS is een heel eenvoudig commando (zonder tekst daarachter) dat, alles wat op het scherm staat op dat moment, leeghaalt.

PRINT[bewerken]

PRINT zorgt ervoor dat er tekst op het scherm gedrukt wordt.

INPUT[bewerken]

INPUT is een iets ingewikkelder commando. Programma's werken met 'variabelen'. Een soort van 'geheugen' dat wordt gevuld, en later weer kan worden gebruikt. Met INPUT worden variabelen gevuld. Maar geen nood: dit wordt allemaal nog duidelijker.

END[bewerken]

END is een heel eenvoudig commando. Het laat het programma eindigen.

Een klein programma[bewerken]

Tip: U kunt een tekstregel laten beginnen met een enkel aanhalingsteken ('). De tekst daar achter wordt dan gezien als een 'opmerking'. Als u het programma uitvoert zal Just Basic die regels niet lezen.
Kopieer eens de volgende code in de editor:

'Dit programma vraagt om uw huisnummer. Deze regel kan niet worden uitgevoerd omdat er een apostrophe voor staat.
input "Wat is uw huisnummer? "; huisnummer
cls
print "U woont op huisnummer "; huisnummer; ". Dankuwel."
end

Druk nu op de blauwe pijl om dit uit te voeren.
Allereerst vraagt het commando 'input' om uw huisnummer. Als u dat invult en op enter drukt wordt het getal wat u heeft ingevuld geplaatst in het geheugen 'huisnummer' en gaat het programma verder. Zie een geheugen als een soort van notitieblaadje. Iemand geeft u zijn/haar huisnummer, en u schrijft het op een blaadje, zodat u het later kunt gebruiken. Het volgende commando maakt het scherm leeg, voer het programma maar eens uit zonder CLS en kijk wat er gebeurt. Het commando PRINT laat zien op welk huisnummer u woont. Waar u eerder het geheugen 'huisnummer' heeft toegewezen, wordt dat nu gebruikt. END laat het programma eindigen. Dat is in deze programma's nog niet nodig, maar alvast handig om aan te leren voor later, want ander blijft het programma stil op de achtergrond draaien.

Probeer nu hetzelfde programma te maken voor uw lengte door het veld leeg te maken en de nieuwe code te typen.

Een nieuw commando, rekenen en geheugens[bewerken]

IF...THEN[bewerken]

Nu u het vorige hoofdstuk kunt, gaan we een nieuw commando leren: Het IF...THEN commando. Kopieer maar eens de volgende code naar de editor: input "Wat is uw huisnummer? "; huisnummer
cls
print "U woont op huisnummer "; huisnummer; "."
if huisnummer > 100 then print "Zo, dat is best een lange straat."
if huisnummer = 100 then print "U woont op een best rond getal!"
if huisnummer < 100 then print "Uw straat is niet zo lang of u woont aan het begin."
end

In dit programma, laat je het programma ook een mening geven. Als uw huisnummer meer is dan 100 (100 is niet meer dan 100!), zegt het programma dat uw straat lang is. Als het minder is dan 100, woont u aan het begin of is uw straat niet lang. Als u precies op huisnummer 100 woont, woont u op een rond getal.
De regels met het IF ... THEN commando kunt u bijna letterlijk uit het Engels vertalen.

Rekenen[bewerken]

Om te beginnen met rekenen, leren we alleen +, -, * (vermenigvuldigen) en / (delen). Het werkt bijna hetzelfde als hoe u wiskunde heeft geleerd:

Bekijk dit eens, en voer het uit:
print 1 + 1 'laat het getal 2 zien
print 10 - 8 'laat 2 zien.
print 3 * 3 'laat 9 zien
print 9 / 3 'laat 3 zien

Dit kan natuurlijk ook met negatieve getallen:

print -1 + -1 'geeft -2
print 1 - 8 'geeft -7
print -7 * 8 'geeft -56
print -7 / -7 'geeft 1

Dit kan ook met geheugens die getallen bevatten, bijv.:

a = 1 'het geheugen a bevat 1
b = 2 'het geheugen b bevat 2
c = 3 'etc
d = 4 'etc
print a + a 'geeft 2
print b - c 'geeft -1
print c * c 'geeft 9
print d / d 'geeft 1

Geheugens[bewerken]

Maar wat nou als u een letter, woord of een hele zin in een geheugen wilt zetten. Dan zet u een dollar-teken ($) achter de variabele (technische naam van geheugen). Een dollar-teken kunt u meestal op uw scherm krijgen via Shift + 4 Voorbeeldprogramma:
input "Wat is uw land? "; land$
cls
print "Uw land is "; land$
if land$ = "Nederland" then print "Dat is grappig, daar woon ik ook!"
end

Een variabele met tekst heet ook wel een string. Als u een string wilt toewijzen moet u niet vergeten om er dubbele aanhalingtekens om te zetten, bijv.:
'Goede versie:
eenString$ = "Hallo"
'Foute versies:
eenString$ = hallo dit is een tekst
eenString = "Hallo"
eenString = hallo dit is een tekst

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.