Naar inhoud springen

Programmeren in COBOL/Bewerkingen/Deelprogramma's

Uit Wikibooks

Programmeren in COBOL

Inhoudsopgave
 1. Inleiding Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: 24 oktober 2007 (Oef Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: 24 oktober 2007 )
 2. Berekeningen Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: 22 oktober 2007 (Oef Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: 26 oktober 2007 )
 3. IF en lussen Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: 26 oktober 2007 (Oef In ontwikkeling. Revisiedatum: 25 oktober 2007 )
 4. Deelprogramma's Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: 21 oktober 2007 (Oef Nog vrijwel niets. Revisiedatum: 20 november 2007 )
 5. Werken met tekst In ontwikkeling. Revisiedatum: 21 oktober 2007 (Oef Nog vrijwel niets. Revisiedatum: 20 november 2007 )

Dit is een hoofdstuk waar je kunt leren hoe je deelprogramma's kunt maken in COBOL.

Gebruik van deelprogramma's[bewerken]

Deelprogramma’s zijn deeltjes code die apart worden gezet en gebruikt worden door het hoofdprogramma. Dit wordt gedaan zodat de programmacode overzichtelijker wordt en stukjes code opnieuw kan worden gebruikt. Een deelprogramma voert slechts één taak uit. Daardoor is het belangrijk om een goede naam te geven aan het deelprogramma dat zegt, liefst in één woord, wat het doet.

De simpele manier[bewerken]

COBOL-code: Deelprogramma

    IDENTIFICATION DIVISION.
    PROGRAM-ID. naam.

    DATA DIVISION.
    WORKING-STORAGE SECTION.
    77 naam PIC X(20).

    PROCEDURE DIVISION.
    hoofd.
      DISPLAY "wat is uw naam?"
      ACCEPT naam
      PERFORM toon
      STOP RUN
      .

    toon.
      DISPLAY naam
      .

Dit is een simpel voorbeeld van een deelprogramma. Een deelprogramma wordt opgeroepen door middel van PERFORM, dus hetzelfde als bij een lus. Na PERFORM komt de naam van het deelprogramma in dit geval toon. Een deelprogramma wordt na de STOP RUN. van het hoofdprogramma geschreven. De naam van het deelprogramma wordt geschreven vanaf de 8ste positie, gevolgd door een punt. De code van het deelprogramma wordt, net zoals bij het hoofdprogramma, geschreven vanaf de 12de positie. Het is belangrijk om te onthouden dat na de code van het deelprogramma een punt komt dat aangeeft dat er een einde is gekomen aan het deelprogramma. Na een deelprogramma kunnen eventueel nog andere worden geschreven. Ook kan er van één deelprogramma worden verwezen naar een ander.

Deelprogramma met times[bewerken]

COBOL-code: Deelprogramma met TIMES

    IDENTIFICATION DIVISION.
    PROGRAM-ID. dlprogmettimes.

    DATA DIVISION.
    WORKING-STORAGE SECTION.
    77 getal pic 9(3).

    PROCEDURE DIVISION.
    hoofd.
      PERFORM tel 80 TIMES
      STOP RUN.

    tel.
      COMPUTE getal = getal + 1
      PERFORM toon
      .

    toon.
      DISPLAY getal
      .

Zoals bij lussen, kan er ook gebruik gemaakt worden van TIMES. PERFORM wordt gevolgd door de naam van het deelprogramma (tel) en ... TIMES, het aantal keer dat het uitgevoerd moet worden. Dit is ook een voorbeeld van een verwijzing vanuit een deelprogramma naar een ander.

Deelprogramma met UNTIL[bewerken]

COBOL-code: Deelprogramma met UNTIL

    IDENTIFICATION DIVISION.
    PROGRAM-ID. dlprog.

    DATA DIVISION.
    WORKING-STORAGE SECTION.
    77 getal PIC 9(3).

    PROCEDURE DIVISION.
    hoofd.
      PERFORM tel UNTIL getal = 80
      STOP RUN.

    tel.
      COMPUTE getal = getal + 1
      PERFORM toon
      .

    toon.
      DISPLAY getal
      .

Dit programma doet eigenlijk hetzelfde als het vorige maar hier wordt gebruik gemaakt van UNTIL. Dit is grotendeels hetzelfde. PERFORM wordt gevolgd door de naam van het deelprogramma en vervolgens UNTIL met de voorwaarde waaraan moet voldaan worden om te stoppen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.