Poker/7 card stud

Uit Wikibooks

7 Card stud is een variant van het poker. Het verschilt echter veel van bekendere pokervariaties zoals Texas Hold 'em en Omaha High. Dit komt omdat 7 card stud een variatie is van stud poker, terwijl Texas hold 'em en Omaha voorbeelden van community poker zijn.

De regels[bewerken]

Het spel wordt meestal 'limit' gespeeld. Dat betekent dat de inzetten gelimiteerd zijn en vooraf bepaald. In 7-stud wordt vanaf de 5de kaart (fifth street) de limiet vaak verhoogd. Meestal betekent 'limit' ook dat het aantal raises beperkt wordt (over het algemeen 4 keer de bet).

Tenslotte is het over het algemeen ook toegestaan om de waarde van de bet te verdubbelen als er zich een paar ligt bij de open kaarten (waarbij ieders open kaarten apart worden bekeken).

Voordat de spelers hun kaarten krijgen, moet iedere speler de ante (een gedeelte van de pot) inleggen. De spelers krijgen hierna twee dichte kaarten en één open kaart. De laagste open kaart bepaalt welke speler begint, hij legt automatische de bring-in -vaak de helft van een "full bet"- of kiest er voor direct een volledige bet te maken. Als meerdere spelers dezelfde lage kaart hebben, geldt de rang van de kleuren (hoogste is schoppen, gevolgd door harten, ruiten en klaver). Hierna komt de biedronde in gang, net zolang tot iedereen gecalled of gepast heeft.

Hierna krijgt iedere speler een eigen open kaart, de fourth street, die dus alleen voor hem geldt. Dit is ook het grote verschil met community poker zoals Texas hold 'em, waarbij de open kaarten voor iedereen gelden. Degene met de hoogste open combinatie op tafel begint de nieuwe biedronde. Hij kan checken of inzetten. Hierna krijgt de volgende speler weer de keuze voor checken, callen raisen etc.

Na deze ronde komen nog twee open kaarten voor iedere speler, de zogenaamde fifth en sixth street. Ook hier begint de speler met de hoogste combinatie op tafel weer als eerste. Na de sixth street krijgt iedere speler tenslotte nog de river, een dichte kaart voor iedere speler. Hierna begint dezelfde speler als bij de sixth street (aangezien er geen open kaart is gekomen en de volgorde van sterkste open hand dus niet kan zijn verbeterd) weer met inzetten. De spelers die uiteindelijk overblijven laten elkaar hun hand zien. De speler met de hoogste combinatie wint daarna de gehele pot.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.