Overleg:Onderwijs in relatie tot P2P/Collectieve intelligentie/zwermintelligentie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikibooks

Over het algemeen vind ik de wiki over collectieve intelligentie en zwermintelligentie duidelijk en heel goed gestructureerd (zeker met die ondertitels in het vet). Er is ook rekening gehouden met de richtlijnen. Je moet echter wel nog een verwijzing maken naar het vorige en het volgende concept. Ik heb nog enkele puntjes ter verbetering of zaken die me nog niet zo duidelijk zijn. De letterlijke definitie is heel abstract, maar wel duidelijk en goed studeerbaar. Je vermeldt hier echter enkel collectieve intelligentie. Ik raad je aan om ook een letterlijke definitie van zwermintelligentie te geven en ook aan te geven dat sommige auteurs dit als synoniemen zien (zoals je nu vermeldt bij de link bij p2p).

Ik had aanvankelijk ook de definitie van zwermintelligentie vermeld, maar kreeg het advies om dit toch niet te doen aangezien de focus van het concept collectieve intelligentie is. Persoonlijk ben ik nu wel van mening dat het beter is om toch de definitie van zwermintelligentie toe te voegen.

De link met p2p vind ik heel duidelijk. Een kleine opmerking: je kan het begrip collectieve intelligentie duidelijker linken met p2p. Nu staat collectieve intelligentie er niet letterlijk in. Je kan op het einde eventueel de link tussen collectieve intelligentie en p2p nog even samenvatten.

In orde.

De voorbeelden maken deze concepten heel concreet en daardoor begreep ik het veel beter. Ik vraag me wel af waarom het begrip stigmerie er tussen staat. Ik zie niet het verband met zwermintelligentie.

Ik zal dit nog wat verduidelijken. Ik heb dit onderdeel toegevoegd op advies van Goele Cornelissen

Ik vind het goed dat je een duidelijke structuur hebt gemaakt bij de theoretische duiding. Het gedeelte over de taxonomie vind ik heel goed uitgewerkt.

Bij het deel over de statische analyse vraag ik me wat de link tussen de sociale fysica en collectieve intelligentie is.

Eigenlijk geeft de titel het aan: patronen van collectieve intelligentie bestuderen door middel van statistische analyses, maar ik zal het woord 'toepassing' toevoegen ter verduidelijking

Dat verband vermeld je bij de beïnvloedende factoren. Dat begrijp ik niet zo goed. Ook vraag ik me af waarom je hier het systeemdenken vermeld. Het laatste deel over de beïnvloedende factoren vind ik nogal vaag. Dit kan je misschien beter integreren met het deel over de statische analyse.

Ik zal dit nog wat verduidelijken door de titel aan te passen.

Over de externe linken is niks aan te merken. De linken zijn duidelijk en geven inderdaad meer uitdieping. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit concept over het algemeen goed uitgewerkt is!


Feedback van Laura Van Gompel

Algemeen

- Soms een ingewikkelde tekst met moeilijk te begrijpen woorden. Houdt er rekening mee dat deze tekst door een breed publiek begrepen en gestudeerd moet worden

Waar mogelijk zal ik de woorden verduidelijken of vervangen door eenvoudigere termen.


Definitie

- Lijkt mij kort maar krachtig


Concept en p2p

- Duidelijke link en ook het verschil met ‘zwermintelligentie’ leg je goed uit.


Voorbeelden

- Je eerste zin: ‘Mensen beschikken onder meer vanuit het bewustzijn van het hebben van een bewustzijn over de mogelijkheid om hun toekomst intentioneel vorm te geven al dan niet in functie van het individuele of algemeen belang.’ Vind ik zeer lang en heel ingewikkeld.

Dit zal ik aanpassen

- De twee voorbeelden die je aanhaalt vind ik wel zeer duidelijk en zinvol.


Theoretische duiding

- Het deeltje ‘Patronen van collectieve intelligentie bestuderen door middel van statistische analyses’ vind ik eerder bij voorbeelden passen. Het zijn voorbeelden waar collectieve intelligentie van belang is.

Ik heb met Maarten Simons overlegd over waar ik dit deel best zou plaatsen en hij gaf de voorkeur om het onder de theoretische duiding onder te brengen aangezien het een verbreding betreft.


Veel succes ermee! Laura Van Gompel

Dank je wel voor de feedback!Feedback Laure De Wolf:

Ik vind dit een duidelijke gestructureerde Wiki. De conceptnaam in het blauwe vak (bovenaan) moet nog wel veranderd worden in je titel (collectieve intelligentie/zwermintelligentie). Bij je definitie zou ik ook nog een beschrijving geven van het begrip zwermintelligentie. Dit wordt ook al kort beschreven in het stukje P2P en collectieve intelligentie/zwermintelligentie. (laatste 3 zinnen van dit stukje). Je beide voorbeelden waren voor mij heel verduidelijkend.

Dank je wel voor de feedback!

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.