Overleg:Fysica/Dynamica

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikibooks

Ik heb de tekst 'of beter nog actie = - reactie' verwijderd en vervangen door ' maar met tegengestelde zin'. Anders chrijft men iets als 'als de actie 10 N is, dan is de reactie -10 N' en dat is onzin. Men spreekt hier immers alleen over de grootte en niet over de zin. Alleen in de vectoriële formulering wordt er correct gesproken over F en -F omdat de het minteken in de vectoriële formulering precies zegt: gelijke grootte maar tegengestelde zin. Het uit het oog verliezen tussen een vectoriële en niet-vectoriële formulering leidt ook bij de formules voor veerkracht zeer dikwijls tot problemen. HuibC213.118.140.9 27 mei 2006 10:39 (CEST)[reageer]

Plaats van de wetten van Newton[bewerken]

Zou het niet beter zijn om het hoofdstuk te beginnen met de wetten van Newton? Dat is toch de basis van al de rest.Huibc 12 jun 2006 10:33 (CEST)[reageer]

Ik heb de volgorde gewijzigd. Het is inderdaad logischer. 9710078 12 dec 2006 19:57 (CET)[reageer]

Bronnen uit wikiversity[bewerken]

9710078 12 dec 2006 19:57 (CET)[reageer]


Deze tekst gaat volgens mij niet over de wetten van Newton maar over de val versnelling. Ik plaats hem voorlopig hier.

Als je een voorwerp los laat, valt het naar beneden. Dat weet iedereen. Hoe komt dat? Doordat de zwaartekracht van de aarde werkt op alle voorwerpen die je om je heen ziet. Maar hoe snel valt het?

Over die vraag hebben geleerden eeuwenlang nagedacht. Pas na de middeleeuwen kwam Galileo Galileï met het begin van de oplossing. En het was Isaac Newton, die er als eerste in slaagde de wetten van de mechanica te ontdekken. Ook vandaag de dag werken we nog steeds met deze "Bewegingswetten van Newton".

Meestal ligt een voorwerp gewoon stil. Hoe zou je het zelf in beweging zetten? Er zijn twee manieren: Trekken of duwen. De zwaartekracht heeft, wat dat betreft, een duidelijke keuze gemaakt: Hij trekt!

Maar of je nou trekt of duwt, natuurkundigen zeggen dat je een kracht op het voorwerp uitoefent. Daar gaat het om. Dat inzicht is te danken aan Isaac Newton en daarom is ook de eenheid van kracht naar hem genoemd: Newton

Onze vraag is dus: Hoe snel valt een voorwerp? Maar Galileï ontdekte al, dat voorwerpen niet met een constante snelheid vallen! Hoe langer ze vallen, hoe sneller ze gaan. Galileï woonde in Pisa en hij beklom dan ook vaak de toren van Pisa om voorwerpen naar beneden te gooien en te kijken, wat ermee gebeurde.

Maar dat was niet zo praktisch. De dingen die hij naar beneden gooide lagen al heel snel op de grond en het was van bovenaf ook moeilijk te zien, wat er onderweg precies gebeurde. Daarom bouwde hij een soort knikkerbaan in zijn huiskamer. Daarmee kon hij dezelfde gebeurtenissen in een soort 'slow motion' bekijken. Hij zag dat de knikker in de eerste seconde 1 meter rolde, in de tweede seconde 3 meter en in de derde seconde 5 meter. Waarschijnlijk heeft hij zijn experimenten toen voortgezet in de tuin of op zolder, maar in elk geval ontdekte hij, dat de knikker in de vierde seconde 7 meter aflegde.

Het patroon is duidelijk: "Elke volgende seconde legt de knikker een afstand af, die evenredig is met het volgende oneven getal." Als we dieper zijn ingegaan op het werk van Newton, zullen we begrijpen hoe dat komt.

Het voorwerp wordt dus versneld, doordat er een kracht op wordt uitgeoefend. Newton ondekte de verbazend simpele formule, waarmee je kunt uitrekenen hoeveel het voorwerp versneld wordt:

Volgorde: Dynamica na Rotatiedynamica of omgekeerd?[bewerken]

Het lijkt me niet logisch dat Dynamica na Rotatiedynamica (in één woord dacht ik) komt. zou dat niet omgekeerd moeten zijn?--Huibc 13 mrt 2010 11:30 (CET)[reageer]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.