Overleg:Datacommunicatie in informatica/Packet sniffer

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het volgende lijkt me completer voor ARP, maar ik ben er nog aan bezig...

Om beter te begrijpen waarvoor Address Resolution Protocol (ARP) staat. Zullen we het eens letterlijk vertalen: adres oplossing protocol. Men heeft een IP-address van een gastheer(systeem) (=host) en men lost dit op naar een fysiek (=MAC) adres. Met dit fysiek adres kan men de gastheer (=host) identificeren en rechtsteeks contacteren op het logische subnet.

Rechtsreeks contacteren?: Een volgend frame is geen ethernet broadcast (= MAC address FF:FF:FF:FF:FF:FF) meer maar heeft het MAC address van de bestemmelling.

 • In een logisch bus netwerk (met hub) krijgen alle hosts het frame, maar omdat het fysiek address specifiek is, kunnen de hosts met een ander fysiek address dit frame negeren (=drop). Een broadcast frame daarentegen wordt door alle hosts verwerkt. In een logisch bus netwerk gaan we hiermee de hosts die niet geaddresseerd worden hun procescycli en buffergeheugen sparen.
 • In een logisch ster netwerk (gebruik makend van switch) kan de switch nog verder gaan en hierbovenop nog bandbreedte sparen voor de hosts die niet aangesproken worden.

Vergelijk met Name Resolution van DNS: naam oplossing.

 • Hierbij heeft men een volledig gekwalificeerde domein naam (Fully Qualified Domain Name = FQDN) (bv: nl.wikibooks.org *en vraagt men een DNS server het IP-address.
 • Met het IP-address kan uitgemaakt worden door de vragende host:
  • of dit systeem zich op het lokaal subnet bevind en dan met ARP het fysieke adres opgevraagd gworden.
  • of anderzijds zich op een ander subnet bevind waarbij een poortweg (=gateway) of router gecontacteerd wordt. Deze zoekt dan met behulp van andere routers, de beste weg over andere routers naar het netwerk waar zich het gastheersysteem bevind. In dit netwerk zal de laatste router met behulp van ARP dan het fysiek address van het eindsysteem contacteren.

Jringoot 27 sep 2006 12:44 (CEST)Reageren[reageer]

Origineel: Het address resolution protocol (waarbij resolution staat voor het terug vinden van een address op het netwerk) is een protocol gebruikt door IP (internet protocol) om een ip-netwerk adddress te mappen aan een hardware MAC(Medium acces control)-address gebruikt door het datalink protocol van het OSI model. Hierbij kennen we 4 soorten messages:

 1. ARP request
 2. ARP reply
 3. RARP request
 4. RARP reply
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.