Overleg:Biochemie/DNA en RNA

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

status[bewerken]

Ik heb dus de beta van dit boek naar Gebruiker:Haytjes/beta's/ gezet. Daar kan je de momentele versie zien. Ertussen gaan er nog veel commentaar en puntjes staan. Vanaf dat er een deel is afgewerkt, zal ik het op deze pagina zetten. Ik doe dit omdat ik nieuw ben en voor de eerste keer met wiki werk, maar op deze manier kan ik nog veel kladden met de layout.

Deel% VolledigOpmerkingen
DNA43,33%
Wat is DNA?75%gewoon een beetje meer tekst
0ntdekking50%nog een paar namen van ondekkers
(Chemische)structuur5%afbeeldingen van de structuur
RNA16,66%
Wat is RNA50%gewoon een beetje meer tekst
Ontdekking0%
(Chemische) structuur0%
Werking0%
Structuur van een chromosoom0%nog de structuur bedenken


nieuwe structuur van nieuw boek?
Boek 'de cel'
deel 'Inleiding'
deel 'celwand'
deel 'celkern'
deel 'DNA'
deel 'RNA'
deel 'Ribosoom'
deel 'Golgi Complex'
opmerkingen en toevoegingen, hieronder bespreken.

overleg[bewerken]

'k zou dit stukje boek, toch meer inhoud geven. Ook omdat dit juist bij de Biochemie staat, vind ik dat er zeker chemische modellen mogen staan.

De ontwikkeling van dit boek ligt vrij stil. We zijn dus blij dat iemand ideeën heeft om het boek verder te ontwikkelen: Veel succes en maak er wat moois van Londenp 4 mei 2006 18:56 (UTC)
'k heb maar direct een account aangemaakt, maar verwacht niet dat ik hier direct iets zal bekladden. Ik leer nu zelf over de celstructuur in biologie. Dus ik weet niet alles en heb wel schoolwerk, maar het zal me waarschijnlijk wel helpen bij het leren van de leerstof haytjes 5 mei 2006 17:51
Ja dat is mijn ervaring ook, als je iets opschrijft (zeker bedoeld voor anderen) wordt je gedwongen goed over de stof na te denken, dit helpt dus zeker om het te begrijpen en te leren. Ik zal jouw werk een beetje volgen Haytjes (ben ooit afgestudeerd op een combinatieopdracht bioprocestechnologie en procesregeling), dus ik denk dat ik wel in staat ben een peer review te doen (ik zal zelf nog niet zo bijdragen, want ik wil eerst mijn boek over papier afwerken, voor ik aan wat nieuws begin). Nogmaals succes Londenp 5 mei 2006 19:06 (UTC)
Met dat ik voor de eerste keer mijn poten in wiki's zet, gaat het dus met vallen en opstaan zijn. Ik heb de verwelkoming helemaal doorgelezen, maar die vier tieldes komen wat vaag over. Nu weet ik wel wat het is, maar 'k heb het wel 5 keer moeten lezen voor mijn frank viel. Ps: is er hier niet een soort pm systeem, want ik weet niet hoe ik je anders kan bereiken. Nogmaals bedankt voor je uitnodiging en je aansporing. Klopt het een beetje dat jij hier de actiefste bent? Haytjes 5 mei 2006 21:03 (UTC)
Kan je de pagina ook aanpassen, zonder dat het al zichtbaar is, dus een soort beta ofzo (maar ook voor meerdere dagen)?? Zodat ik rustig kan werken, zoals hierboven, zonder te moeten oppassen voor eigen commentaar en overal drie puntjes kan zetten. En dan vanaf dat ik een stuk klaar heb het kan publiceren? Haytjes 5 mei 2006 21:06 (UTC)
Nee hoor ik ben niet de actiefste denk ik, hoewel de laatste tijd wel. Nu dat pm systeem: ik ken de afkorting niet, maar je kan met bereiken op mijn overleg: Overleg_gebruiker:Londenp als je daar bent zie je aan de linkerkant E-mail deze gebruiker, dat is een andere manier. Overigens heb ik de voorkeur aan mijn overleg (of jouw overlegpagina) of het moet iets privés zijn, dat de anderen niet mogen lezen.
Onder je bewerkingscherm zie Toon bewerking ter controle, als je dat aanklikt dan zie je wat jouw veranderingen teweeg zullen brengen als je het opslaat. Wat je kan doen is off-line de boel voorbereiden en dan copy paste in het bewerkingscherm en Toon bewerking ter controle, dan zie je hoe het eruitziet. Ben je niet tevreden, dan copy-paste je het weer in jouw tekstverwerken thuis, totdat je weer de behoefte hebt het na te kijken op deze wiki (maar dus zonder op opslaan te drukken).
Overigens is het geen enkel probleem als je aan iets werkt het af en toe opteslaan (uit zekerheid, het is niet de eerste keer dat ik een hoop werk ben verloren omdat mijn computer ineens raar deed). Dus ik zou gewoon regelmatig opslaan, ook al is het nog niet af.
Wat betreft de tildes: boven het bewerkingscherm zie je als het goed is een knopje met een soort handtekening erop, dat is bijna hetzelfde, die kan je ook drukken, ipv 4 tildes te typen. Londenp 5 mei 2006 21:47 (UTC)
Oké, als 'k dan een vraag heb, zal 'k het gewoon hier zetten, of bij jou. Momenteel zet ik de tekst hieronder, omdat het nog veel moet worden uitgebreid. Vanaf dat ik bezig ben met de layout (ga waarschijnlijk na een stuk of drie blokjes zijn) zal ik het af en toe op het net zetten. Bedankt voor al je antwoorden, als je iets zie van layout, iets dat ik niet kan weten, moet je het maar zeggen. Want al die speciale betekenissen voor gemakkelijker een document te schrijven ken ik nog niet (tildes, gelijkaantekens, dubbel punten) Haytjes 5 mei 2006 22:02 (UTC)
Is het niet zo dat je zelf een persoonlijke pagina kan creëren? Keer kijken of het lukt om daar mijn beta versie op te zetten:p Haytjes 5 mei 2006 22:21 (UTC)

'k denk dat ik DNA en RNA in het boek "de cel" ga steken. Dan kan ik later ook nog de wand, de bouw van eiwitten ... vertellen. Wat denken jullie daarvan? Haytjes 5 mei 2006 23:06 (UTC)

Ja lijkt me zinvol: De cel. Overigens over het regelmatig opslaan dacht ik meer 1 keer in de 15 minuten ;-) Londenp 6 mei 2006 05:51 (UTC)
Ik heb nog even gezocht op internet: http://www.homepages.hetnet.nl/~b1beukema/cel.html en http://www.discoverychannel.nl/dna/genetische_terminologie/index.shtml, naast w:dna, w:rna en w:celkern en Londenp 6 mei 2006 05:59 (UTC)
bedankt. ps: sorry van dat vele opslaan, 'k in het vervolg proberen eerst op Toon bewerking ter controle drukken, hoewel die pagina opslaan mooi in het vet staat:p Haytjes 6 mei 2006 06:45 (UTC)
We hebben al een begin voor celbiologie, het bestaat echter voornamelijk uit links naar wikipedia. Maar om dus terugtekomen op boektitel De cel, waarschijnlijk kan je beter opbouwen op het beginnetje celbiologie. Meer informatie op ook de EN:wikibooks en:Biochemistry, op de: vind ik weinig: dit is ook maar een beginnetje de:Lehrbuch der Biochemie. Groeten Londenp 6 mei 2006 08:26 (UTC)

In http://nl.wikipedia.org/wiki/DNA staat een uitstekende beschrijving van DNA/ RNA. Het lijkt me overbodig om dit onderwerp in dit boek nog een keer te herhalen. Dus ik zou het hele hoofdstuk gewoon weg laten.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.