Over beroemde personen/Diana Spencer

Uit Wikibooks

Lady Diana Frances Spencer (1 juli 1961 - 31 augustus 1997) was de echtgenoot van de latere Britse koning Charles III en moeder van de prinsen William en Harry.

Biografie[bewerken]

Diana in juni 1997

Jeugd[bewerken]

Diana Frances Spencer werd geboren in Sandringham. Haar ouders waren Frances Ruth Burke - Roche (1936 - 2004), dochter van de vierde baron van Fermoy en John Spencer (1924 - 1992), viscount Althorp en vanaf 1975 de achtste graaf Spencer. Diana had twee zussen, Sarah en Jane en een jongere broer, Charles. Een andere broer van haar is reeds bij zijn geboorte overleden.

Er was veel teleurstelling toen Diana geboren werd vanwege het feit dat ze een meisje was. De familie Spencer wou graag een erfgenaam en dat moest een jongen zijn. Frances werd hierna inwendig onderzocht in verschillende klinieken. Dit was waarschijnlijk de reden waarom de ouders besloten te scheiden in 1969. De kinderen zijn toen bij de vader gaan wonen in Sandringham. Diana had het best zwaar met het huwelijk, vooral omdat het in die tijd heel ongewoon was. De vader hertrouwde met Raine McCorquodale. De kinderen konden niet overweg met hun nieuwe stiefmoeder, die ze ook wel ´acid raine´ noemden.

Diana gaat naar Riddlesworth Hall, een internaat. Daarna gaat ze naar West Heath in Kent. Ze is niet zo heel goed in school maar voor sport heeft ze heel veel talent. Ze kan ontzettend goed zwemmen maar ze wil een ballerina worden. Helaas valt deze droom in duigen doordat ze geblesseerd raakt. Ook krijgt ze pianolessen. In 1975 gaat haar opa dood waardoor haar vader graaf wordt. Ze krijgt de titel ´Lady´ en ze verhuizen naar Althorp. Ook verandert ze van school. Ze wordt naar het instituut Alpin Videmanette in Zwitserland gestuurd. Hier leert ze koken en naaien. Ze vindt deze school echter verschrikkelijk. In brieven naar haar vader smeekt ze of ze terug naar Londen kan. Het enige dat haar in Zwitserland interesseert is skiën.

Als Diana 19 is, is ze eindelijk klaar met school. Ze wordt nanny en kok in deeltijd. Al snel gaat ze aan de slag als juf op de kleuterschool Young England, omdat ze ontzettend van kinderen houdt. Tot 1980 leidt ze een anoniem leven, wat verandert als ze kroonprins Charles leert kennen.

Relatie[bewerken]

Charles en Diana in 1983

Diana en prins Charles kenden elkaar al best lang voordat ze een relatie kregen. Diana's vader werkte voor Queen Elizabeth II. In 1977 werd prins Charles uitgenodigd voor een weekend. Prins Charles kreeg een korte relatie met Diana's zus Sarah. Dit ging al snel weer uit, maar Diana en haar zus werden nog steeds uitgenodigd voor feestjes. In 1980 Werd Diana uitgenodigd voor een weekend bij commandeur Robert De Pas. Tijdens dit weekend ging Diana langs de polowedstrijd van prins Charles. Na de wedstrijd raakte ze aan de praat en vanaf dat moment begon de romance. Al snel werden Diana en Charles opgemerkt door journalisten en Diana werd dag en nacht in de gaten gehouden. Diana vroeg hulp aan de royal family maar die kreeg ze niet. Ook Camilla bleef haar lastigvallen. Bij alle afspraakjes met Charles was Camilla aanwezig. Dit bracht Diana enigszins aan het twijfelen, toch was ze ervan overtuigd dat Charles verliefd op haar was. Voor Charles was deze relatie een plicht. Ze was de perfecte huwelijkspartner in de ogen van de royal family.

Op 6 februari 1981 vroeg prins Charles Diana officieel ten huwelijk. Op 24 februari werd dit bekendgemaakt. Voor Diana was deze tijd verschrikkelijk. Ze werd niet voorbereid op haar taak als prinses en ze ontwikkelde boulimia. Ook wist Diana dat er iets speelde tussen Charles en Camilla wat haar nog ongelukkiger maakte. Ze wou de bruiloft afblazen, alleen haar ouders zeiden dat er geen weg meer terug was. De bruiloft ging door op 29 juli 1981, maar daarna ging het niet veel beter met Diana.

De scheiding[bewerken]

Het gaat helemaal niet goed met Diana. Ze leed aan depressies en ook had ze nog steeds boulimia. De pers liet haar niet met rust, overal waar ze naar toe ging werden er foto's van haar gemaakt. Ook had Charles nog steeds een relatie met Camilla ondanks dat ze samen kinderen hadden. De royal family gaf haar niet veel steun, ze voelde zich heel alleen. Onder het volk werd het langzaam wel duidelijk dat er problemen in hun huwelijk was. Begin jaren negentig werd de knoop door gehakt, ze gingen scheiden. In 1996 was de scheiding helemaal rond. Diana heeft toen in een interview verteld wat er allemaal was gebeurd. Dit interview was echter zo belastend voor de royal family dat die niet mag worden uitgezonden. Diana verloor al haar koninklijke titels. Na de scheiding klaarde Diana helemaal op. Ze zette zich in voor veel goede doelen, ze zorgde nog steeds voor haar jongens en ze was populairder dan ooit.

Het ongeluk[bewerken]

Op 31 augustus 1997 overleed Diana in het ziekenhuis. Rond half 1 die nacht was ze betrokken geraakt bij een ongeluk. Ze reed samen met haar chauffeur, bodyguard en vriend door Parijs. Ze werden achtervolgd door verschillende pers op motors. De chauffeur probeerde de pers af te schudden. Ze reden in de tunnel Pont de l'Alma tegen de dertiende pilaar aan doordat de chauffeur veel te hard reed. De vriend en de chauffeur waren op slag dood. Er kwam snel hulp en Diana werd naar het ziekenhuis gebracht. Rond 4 uur overleed ze toch aan haar verwondingen. Alleen de bodyguard overleefde het.

Er gaan veel speculaties rond dat er opzet in het spel was. Er is heel veel onderzoek naar het ongeluk gedaan, maar overtuigend bewijsmateriaal is nooit gevonden. De politie heeft het er daarom bij gehouden dat het om een gewoon ongeluk ging.

Haar invloed op de wereld[bewerken]

Diana op Brisbane Airport, 1983

Diana werd na haar huwelijk met Charles al snel heel erg geliefd onder het volk. Dit kwam vooral omdat zij de afstand tussen het koningshuis en het volk doorbrak. Zij was heel erg open over haar problemen waardoor mensen verbonden met haar voelde. Ook zette zij zich in voor goede doelen en de 'zwakkere' mensen in onze maatschappij. Ze heeft bijvoorbeeld het taboe rond aids doorbroken. Veel mensen waren in die tijd bang voor die ziekte, ze dachten dat het besmettelijk was. Diana heeft toen openlijk de hand geschud met een aidspatiënt zonder handschoenen. Hierdoor begonnen mensen toch heel anders naar de ziekte te kijken.

Ze bracht ook heel veel aandacht voor mentale problemen, wat voor veel mensen toch een soort steun was. Ze had veel invloed op het Britse volk. Zoveel zelfs dat na haar dood het aantal zelfmoorden met 16% omhoog is gegaan. Opvallend was dat de helft hiervan vrouwen waren die gelijkenissen met Diana hadden (leeftijd, problemen, etc.).

Diana was een goede moeder die eigenlijk het hele koninklijke protocol aan haar laars lapte. Dit maakte haar nog meer geliefd en mensen hadden veel respect voor de manier hoe ze haar jongens opvoeden. Diana koos er bijvoorbeeld voor om gewoon in het ziekenhuis te bevallen terwijl dat heel ongewoon was voor een royal. Ook schreef ze de jongens in bij een kleuterschool in plaats van thuisonderwijs. Ze ging met Harry en William naar de McDonalds en met ze naar Disneyland. Diana wou haar jongen een zo veel mogelijk 'normale' jeugd geven.

Tegenwoordig zie je nog heel veel van Diana terug. We zien dat de royals van nu veel losser zijn, ze proberen zo dicht mogelijk bij het volk te komen. Ook in de opvoeding zijn dingen veranderd. Na Diana's dood is er in Nederland een regel gekomen dat je niet zomaar foto's mag maken van de koninklijke familie, er zijn nu fotomomenten. Ook zien we dat William en Kate hun kinderen veel vrijer opvoeden. Ze gaan naar school en ook van de kinderen zijn er fotomomenten om ze zo normaal mogelijke jeugd te geven.

We zien ook veel in de maatschappij terug van Diana. Er is bijvoorbeeld veel minder taboe rond scheiden. We zien zelfs veel van Diana terug in de mode van tegenwoordig. Vroeger was het bijzonder om in sportkleding te dragen als een outfit terwijl dat nu heel normaal is. Ook is The little black dress door Diana teruggebracht. In 2018 werd Diana zelfs uitgeroepen tot de meest invloedrijke stijlicoon aller tijden.

Na de dood van Diana is er een blijvende afkeer voor de pers ontstaan. De pers werd beschuldigd voor de dood van Diana en eigenlijk kon je als journalist of cameraman niet meer normaal op straat lopen zonder commentaar.

De royal family[bewerken]

De laatste paar maanden vóór Diana's dood stonden zij en de royal family best goed tegenover elkaar. Toch is dit niet altijd het geval geweest. Sterker nog, Diana was de perfecte kandidaat om met Charles te trouwen. De royal family wist dat Charles en Camilla iets met elkaar hadden, alleen werd Camilla nooit geaccepteerd. Charles 'moest' met Diana trouwen en zijn relatie met Camilla beëindigen. De relatie tussen de royal family en Diana was dus goed. Toen Diana en Charles problemen hadden, gaf koningin Elizabeth uit medelijden advies aan Diana. Echter werd Diana steeds populairder en mensen wilden alleen Diana zien, Charles liep er vaak een beetje naast. Voor Charles was dit uitermate irritant en ook de royal family had hier problemen mee. Charles was tenslotte de kroonprins en Diana was maar zijn vrouw. Hierdoor ontstonden er veel irritaties en beschuldigingen. Dit werd steeds erger toen Charles en Diana waren gescheiden. Diana praat openlijk over haar relatie en over de royal family, de royal family werd de boosdoener. Na de dood van Diana was het hele land in rouw. Omdat ze officieel geen royal meer was deed het koningshuis niets met haar dood. Dit zorgde voor heel veel ophef onder het volk. Het ging zo ver dat sommige mensen de monarchie wilden afschaffen, dus geen royal family meer. Toen Elizabeth hierover hoorde, heeft ze uiteindelijk toch het volk toegesproken. Ook kwam er een koninklijke begrafenis. Hierdoor kregen mensen toch weer respect voor de monarchie.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.