Naar inhoud springen

Oracle

Uit Wikibooks

De Oracle-database is een volwaardig, compleet en soms complex, Relationeel DataBase Management Systeem (RDBMS). In dit WikiBook staan de concepten en processen beschreven die tezamen het Oracle RDBMS vormen of anders gezegd de Oracle Database Server.

Op het moment is Oracle nu bij versie 11gR2 van hun databaseserver.

De Oracle Database Server draait op een groot aantal verschillende besturingssystemen, waaronder Unix, Linux, Solaris, Mac OS X en Windows.

Onlangs heeft Oracle een eigen Linuxdistributie uitgebracht, namelijk Unbreakable Linux. Dit is gebaseerd op de broncode van Redhat. De werking van de Oracle Database Server is op alle platformen in wezen hetzelfde, alleen onder het Windows-besturingssysteem zijn de processen wat meer afgeschermd.

De Database Server valt te verdelen in enkele hoofdgebieden :

Databasestructuren

[bewerken]

Een Oracle-database bestaat uit een aantal fysieke bestanden. Intern werkt Oracle met blokken of groepen van blokken. Het merendeel van de fysieke bestanden bestaan uit een aaneenschakeling van logische blokken. Deze blokken zijn te groeperen in andere logische eenheden zoals uitbreidingen meer gedetailleerd en onderdelen. Op verschillende niveaus kan bepaald worden hoe deze logische blokken ingedeeld moeten worden en kan bijvoorbeeld het groei-gedrag aangegeven worden.

Zie verder Oracle/Database structuren

Geheugengebieden

[bewerken]

De System Global Area (SGA) of soms ook Shared Global Area van een Oracle-database is het geheugengebied op de server dat gebruikt wordt door de verschillende Oracle-processen. De SGA is onder te verdelen in verschillende gebieden.

Zie verder Oracle/Geheugengebieden

Databaseprocessen

[bewerken]

Waneer een Oracle-instantie gestart wordt, worden er ook een aantal background-processen gestart waarvan vier verplichte processen.

Zie verder Oracle/Database_processen
Dit boek is in opstartfase: het boek is weinig uitgebreid, en de tekst bevat wellicht nog fouten.

U wordt uitgenodigd aan dit boek mee te werken! Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • voeg nieuwe onderdelen toe (bewerk deze pagina);
  • lees het bestaande boek na, en verbeter waar nodig;
  • geef op de overlegpagina aan welke onderdelen het boek zeker moet bevatten (bewerk de overlegpagina);
  • voeg interessante links toe (b.v. naar Wikipedia, anderstalige Wikibooks, of andere sites met vrije informatie) met meer info over het onderwerp.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.