Naar inhoud springen

OpenStreetMap/tileserver/Dataset selecteren

Uit Wikibooks

OpenStreetMap biedt een aantal mogelijkheden om een dataset te selecteren om een tileserver mee in te richten:

 1. Download via de API server
 2. Download een planet van een mirror website
 3. Download een gebied in een openstreetmap editor en sla dit op als osm bestand


Optie 1 en 3 zijn min of meer gelijk, de editors gebruiken namelijk ook de API server om gegevens van de OpenStreetMap databank op te halen. Met een editor krijg je echter een intiutieve grafische interface die het wat eenvoudiger maakt een gebied te selecteren.


Het is aan te raden om de API server alleen te gebruiken voor kleine gebieden, dus bijvoorbeeld als je een tile server wilt inrichten voor een stadskaart, of een eiland van minder dan 40 vierkante kilometer. In alle andere gevallen is het slim om een mirror te kiezen en een voor gefabriceerde planet te downloaden.

De complete openstreetmap databank wordt vrijwel wekelijks via een script in zijn geheel omgezet in een gecomprimeerd xml bestand. Dit bestand wordt vervolgens neergezet op planet.openstreetmap.org. Net zoals de gegevens in de openstreetmap databank worden de planets ook uitgegeven onder Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 licentie.

Momenteel bedraagt zo'n wereldwijde, complete planet ongeveer 6Gb. Het is dus te begrijpen dat het onmogelijk is om alle planets beschikbaar te houden. Met regelmaat worden dan ook planets verwijderd en ergens opgeslagen (Meer info over het hoe en wat via firefishy)

Je kunt een planet downloaden en met een van de gereedschappen uit de openstreetmap gemeenschap het gebied dat je op jou tileserver wilt zetten er uit snijden. Het is ook mogelijk om een van de mirrors van planet.openstreetmap.org te onderzoeken of er al een dataset is voor jou gebied.

Op de Nederlandse planet mirror planet.openstreetmap.nl worden bijvoorbeeld dagelijks planets gegenereerd voor de Benelux. Als het gebied wat jij op je tileserver binnen de benelux valt heb je er dus voldoende aan om vanaf deze mirror de laatste benelux planet te downloaden. Bij het schrijven van dit boek bedraagt die ongeveer 150 Mb, dat is dus significant kleiner dan de gehele planet!

Hiermee heb je dus de beschikking over alle OpenStreetMap data in:

 • België
 • Luxemburg
 • Nederland

Verder vind je op de nederlandse planet server ook nog dagelijkse planets van:

 • Aruba
 • Bonaire
 • Curaçao
 • Saba
 • St. Eustatius
 • St. Maarten

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.