Naar inhoud springen

OpenOffice.org/Overstappen

Uit Wikibooks

Dit is niet de enige pagina die een OOo-overstap bespreekt. Zo is er ook de whitepaper van RedNose, die een overzicht van de relevante technische aspecten rond de planning en conversie binnen het veranderings- of samenwerkingstraject van Microsoft Office en OpenOffice.org geeft. De nadruk ligt hierbij op het meest onderschatte onderdeel, het creëren van voldoende draagvlak bij de eindgebruikers.

Algemene voor- en nadelen[bewerken]

Voordelen[bewerken]

  • Nieuwste functies + updates altijd gratis. Geen aankoop- of licentiekosten

Nadelen[bewerken]

  • Ondersteuning niet gegarandeerd. Je kunt altijd hulp vragen bij de 'OOo-Gemeenschap', en in de meeste gevallen word je dan ook wel geholpen. Niemand is echter verplicht om te helpen dus kunnen vragen blijven liggen of laat worden beantwoord.

Valkuilen[bewerken]

  • OpenOffice.org is geen MS Office, dit is een volledig verkeerd uitgangspunt. Want als je dat doet, word je gefrustreerd omdat een knopje op een andere plaats zit of omdat sommige zaken anders zijn. Het correcte uitgangspunt is dat OpenOffice.org een kantoorpakket is, net zoals MS Office. En dat Writer een tekstverwerker is, net als Word. Dat betekent dat je er opmaakprofielen mag verwachten en dat de 'help' je daarover meer zou moeten kunnen vertellen.

Voor- en nadelen, specifiek voor het onderwijs[bewerken]

Voordelen[bewerken]

  • Als leerlingen thuis oefeningen moeten maken, is het soms vervelend als ze thuis niet dezelfde versie gebruiken als op school. Zo is er een groot verschil tussen Microsoft Office 2003 en Microsoft Office 2007. Als ze thuis een ander besturingssysteem dan Windows gebruiken (bv. Mac of Linux) wordt het nog moeilijker om dezelfde versie als op school te gebruiken. Bij OpenOffice.org is het veel makkelijker om iedereen dezelfde versie te laten gebruiken.
  • In sommige scholen/studierichtingen leren ze ook talen zoals Latijn of Spaans en daarvoor kan je - naast de standaard aanwezige talen zoals Nederlands, Engels, Frans en Duits - woordenboeken downloaden voor gebruik in OpenOffice.org.

Nadelen[bewerken]

  • Er zijn maar weinig cursussen/boeken/handleidingen die specifiek op het onderwijs gericht zijn.

Valkuilen[bewerken]

  • Er zijn redelijk veel betrokken personen bij een overstap, waardoor je maar kan spreken van een vlotte overstap, als elk van deze groepen vlot mee wil komen in het verhaal. Het is dan ook belangrijk om met elk van deze groepen rekening te houden bij een overstap.

Voor- en nadelen, specifiek voor het bedrijfsleven[bewerken]

Voordelen[bewerken]

Nadelen[bewerken]

Valkuilen[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.