Naar inhoud springen

Natuurkunde Opgaven/Radioactieve vervalreeks

Uit Wikibooks

Vorige pagina Inhouds­opgave Dit is de laatste pagina Index

Theorie[bewerken]

Theorie over dit onderwerp is hier te vinden.

Opgaven[bewerken]

Voor uitleg over deze pagina: klik op "uitklappen" rechts in dit kader.

Op onderstaande pagina zijn alleen de vragen zichtbaar in een kader op een afwijkende ondergrond. Binnen het kader is rechts een knop zichtbaar: "Uitklappen", vergelijkbaar met de knop om deze tekst te openen. Door op deze knop te klikken wordt het antwoord van de betreffende vraag zichtbaar.
Vaak, maar niet altijd is er ook een uitwerking bij de vraag aanwezig. Deze blijft bij het openen van het antwoord nog onzichtbaar, maar opnieuw is, als een uitwerking beschikbaar is, een knop "Uitklappen" aanwezig om de uitwerking zichtbaar te maken. Ontbreekt bij het antwoord de knop "Uitklappen", dan is geen uitwerking bij de vraag beschikbaar.

Indien gewenst kunnen antwoord en uitwerking ook weer onzichtbaar gemaakt worden door op de zelfde plek als waar de knop "Uitklappen" aanwezig was op de knop "Inklappen" te klikken.

Radioactief verval

1.
Thorium-227 vervalt via . Geef in een reactieschema (met symbolen voor de elementen) weer hoe het verval verloopt. Welke kernen (naam) spelen een rol in deze vervalreeks?


Thorium-227 - Radium-223 - Radon-219 - Polonium-215 - Lood-211 - Bismuth-211 - Thallium-207 - Lood-207
Voor elk -verval daalt de massa van het nucleon met 4 punten en de lading met twee. Bij -verval blijft de massa gelijk, maar stijgt he atoomnummer met 1 punt.
2.
Darmstadtium-279 vervalt tot rutherfordium-267 via meerdere α-vervallen. Geef de verschillende tussenstappen van dit verval met reactievergelijkingen weer.

3.
Beschrijf de radioactieve vervalreeks van tot een stabiel eindproduct.
4.
Uranium-238 kan een neutron invangen. Het reactieproduct is een -straler Geef de radioactieve reacties tot een stabiel eindproduct.Vorige pagina Inhouds­opgave Dit is de laatste pagina Index

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.