Naar inhoud springen

Moet er meer gedaan worden om de privacy van Nederlandse burgers te beschermen

Uit Wikibooks
Illustration depicting the use of Pegasus spyware in the United States against 9 U.S. State Department officials. Made for the entry "Pegasus was used against 9 U.S. State Department officials."

Iedereen in westerse landen weet wel wat privacy is. Terwijl in sommige andere culturen het begrip niet eens bestaat, of pas zeer recent is. Een van de eerste literaire benoemingen van het begrip was door de filosoof Aristoteles, die een onderscheid maakte tussen de polis, het publieke, politieke, deel en oikos, het privaate deel. Met de technologische ontwikkelingen van onze tijd wordt privacy steeds meer opgegeven voor gebruiksvriendelijkheid.

Wat is privacy?[bewerken]

Privacy is de mogelijkheid van een persoon of groep om henzelf of informatie over hun af te schermen, en zich daarmee selectief informatie te uiten.

Hoe is moderne technologie een gevaar voor privacy?[bewerken]

Moderne technologie is overal en is moeilijk uit onze levens weg te denken. Iedereen heeft een telefoon. Gemiddelde gebruikers spenderen 2 uur en 29 minuten per dag op social media alleen al. Veel van hun gedrag wordt gemonitord door de grote corporaties achter de social media. De terms of service van deze bedrijven zijn vaak te lang, te moeilijk en te vaag voor de gemiddelde mens om te lezen en begrijpen. En de meeste jongeren boeit het ook eigenlijk niet wat er met hun informatie gebeurt, als het maar achter gesloten deuren blijft. Maar dat is nou juist het probleem, als een van deze bedrijven gehackt wordt dan kan deze informatie voor slechte doeleinden worden gebruikt. Ook zou het bedrijf erachter de informatie zelf mogelijk voor slechte doeleinden kunnen gebruiken. Het is dus van belang dat de informatie van mensen beschermd wordt.

Is privacy überhaupt belangrijk?[bewerken]

Maakt het überhaupt uit als je minder privacy hebt, als je niks te verstoppen hebt? Is het misschien zelfs goed als mensen niks verstoppen kunnen? Dit zijn allemaal vragen die je kan stellen. En misschien bestaat er wel een utopia waar privacy niet bestaat. Alleen in onze maatschappij is privacy wel belangrijk en iets wat we willen beschermen. Een andere reden waarom het ook belangrijk is, is zodat grote corporaties niet al te veel macht krijgen. Als ze alles van ons weten kunnen ze ons veel makkelijker manipuleren. We weten dat stemgedrag voorspeld, maar ook beïnvloed kan worden door social media. Dat je data gebruikt wordt staat al vast. We moeten er alleen voor zorgen dat het niet verkeerd gebruikt wordt. En de overheid moet proberen om zich daar meer voor in te zetten.

Is het heel erg als grote corporaties / overheden alles van ons zouden kunnen weten?[bewerken]

Natuurlijk is het niet het eind van de wereld als Nederland net als China ‘Smart cities’ zou krijgen, waar je overal gemonitord wordt en waar je punten krijgt voor je acties, maar het is wel het begin van het eind. Als er dan zelfs maar een kleine fout in het systeem zit, dan gaat dat heel veel mensen heel veel kosten. Stel dat er bijvoorbeeld iemand is die heel erg op jou lijkt, en deze persoon rijdt heel vaak door rood, maar het gezichtsherkenningssysteem denkt dat jij dat bent. Dan zou jouw score heel snel naar beneden gaan en raak je daardoor waarschijnlijk je baan en al je rechten kwijt. Of wat als er ergens een hacker is die het op jou heeft uitgemunt, en die krijgt het voor elkaar om jouw score omlaag te halen. Dan zou dat hele grote effecten hebben op jou leven.

Slot[bewerken]

Het is dus belangrijk dat de privacy van Nederlandse burgers meer beschermd moet worden. Het is ook belangrijk dat hier politiek aandacht voor komt, aangezien we dit niet alleen op kunnen lossen.

Bronnen[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.