Model leren/Inleiding

Uit Wikibooks

'Model leren of modelleren is een manier om kennis te verwerven door middel van het bestuderen van bestaande gegevens (modellen). Het proces bestaat uit het identificeren van patronen in de modellen en deze gebruiken om ze na te doen.

Voordelen[bewerken]

Instinctief[bewerken]

Het leren door na te doen is een natuurlijke manier van leren omdat het een instinctieve en effectieve manier is waarop mensen kennis vergaren. Door na te doen, kunnen mensen vaardigheden en kennis van anderen overnemen. Dit proces vereist geen uitgebreide instructies, aangezien de leerling alleen maar hoeft te kijken hoe iemand anders een bepaalde taak uitvoert en het vervolgens zelf te proberen. Dit is een efficiënte manier van leren, omdat mensen vaak de neiging hebben om nieuwe vaardigheden sneller aan te leren als ze iemand anders kunnen observeren die deze al beheerst.

Opsomming[bewerken]

Het model leren heeft de volgende voordelen boven andere vormen van leren

 • Het leren door anderen na te doen is een van de meest effectieve manieren van leren. Door iemand anders na te doen, kunnen leerlingen sneller begrijpen hoe iets werkt.
 • De leerlingen kunnen veel sneller hun fouten corrigeren doordat ze iemand anders kunnen observeren.
 • Omdat de leerlingen de activiteiten van anderen kunnen observeren, kunnen ze veel sneller de juiste technieken en vaardigheden aanleren.
 • Het leren door anderen na te doen is een leuke en uitdagende manier van leren die leerlingen stimuleert om hun best te doen.
 • Het leren door anderen na te doen is een goede manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen en communicatievaardigheden te verbeteren.

Identificatie[bewerken]

Motivatie[bewerken]

Het identificeren met een rolmodel kan een grote steun zijn in het leerproces. Door een rolmodel te hebben, kan een persoon een bepaalde motivatie krijgen om bepaalde doelen te bereiken en een bepaalde leerstijl aan te nemen. Ook kan het helpen om een betere focus en discipline te ontwikkelen om doelen te bereiken. Je kunt je aspiraties, leerdoelen en ambities delen met je rolmodel, waardoor je een meer gedetailleerd beeld krijgt van wat je wilt bereiken en hoe je dat kunt doen.

Inleven[bewerken]

Door je met iemand te identificeren, kun je jezelf in hun positie verplaatsen en hun perspectief begrijpen. Je krijgt meer inzicht in hun beweegredenen en overwegingen. Dit kan je helpen om beter te begrijpen waarom ze bepaalde beslissingen nemen en je kunt hun kennis en ervaringen gebruiken om je eigen kennis en vaardigheden te verbeteren. Je kunt ook hun persoonlijkheid en manier van denken beter begrijpen, waardoor je in staat bent om hun gedrag en reacties beter te voorspellen.

Aanpak[bewerken]

Strategie[bewerken]

Het beste is om een rolmodel uit te kiezen waar je bewondering voor hebt. Bepaal hun waarden en doelen en observeer hoe ze hun doelen bereiken. Maak een lijst van hun strategieën en probeer die voor jouw situatie te gebruiken. Praat ook met je rolmodel om hun verhaal te begrijpen en te leren wat er nodig is om hun succes te bereiken. Zoek zoveel mogelijk informatie over je rolmodel en probeer dezelfde doelen te bereiken. Kies een aantal kleine stappen die je kunt nemen om je doelen te bereiken en focus je op het behalen van die stappen.

Manieren[bewerken]

Voorbeelden van manieren om te modelleren zijn;

 • Oefenen met de vaardigheden en technieken die je wilt leren.
 • Observeren hoe anderen de vaardigheden en technieken uitvoeren.
 • Bekijk video’s of tutorials met betrekking tot de vaardigheid of techniek die je wilt leren.
 • Voer de taak of vaardigheid uit waar je iets over wilt leren.
 • Geef jezelf tijd om de taak of techniek te herhalen.
 • Vergelijk je eigen prestaties met anderen om te kijken waar je je kunt verbeteren.
 • Geef jezelf feedback om te zien waar je nog meer kunt verbeteren.

NLP[bewerken]

Neuro-linguistisch programmeren (NLP) is een techniek die bestaat uit verschillende modellen, zoals modellen van communicatie, denken, leren, veranderen, problemen oplossen en relaties. Met NLP kunnen mensen strategieën ontwikkelen om hun doelen te bereiken, en modellen leren kan een belangrijk onderdeel van het proces zijn. NLP bestudeert hoe mensen denken en hoe verschillende modellen gebruikt kunnen worden om hun denken te veranderen. De modellen die gebruikt worden, kunnen helpen om inzicht te krijgen in hoe mensen denken en leren, en de betekenis die zij verbinden aan de informatie die ze verzamelen. Modelleren is een belangrijk onderdeel van NLP, waarmee mensen in staat zijn om hun eigen gedrag en gedachten beter te begrijpen. Modelleren kan ook helpen om mensen te leren hoe ze ongewenst gedrag kunnen veranderen en hoe ze bepaalde vaardigheden kunnen aanleren.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.