Naar inhoud springen

Mineralen verzamelen/Het ordenen van een verzameling

Uit Wikibooks

Het ordenen van een verzameling is een deel dat geheel naar uw wensen gedaan kan worden. Er zijn echter enkele uitgangspunten.

A: Mineralen sorteren op chemische structuur[bewerken]

Dit is een van de meest gebruikte methodes, vooral onder systematische verzamelaars. Hierbij worden de mineralen op klasse gerangschikt. Meer over deze klassen vindt u elders in dit boek. Deze methode is vooral geschikt voor vitrines, kasten en dozen. Nog een voordeel: u vindt de mineralen makkelijk terug. Nadeel: het kan zijn dat u van de ene klasse maar één mineraal heeft en het dus niet zo mooi staat. Van een andere klasse, zoals de silicaten, kan het juist zo zijn dat er heel veel van zijn.

B: Mineralen sorteren op kleur[bewerken]

Dit is een mooie, maar niet zo vaak gebruikte methode. Hier kleeft namelijk een groot nadeel aan: Mineralen die in vele kleuren voorkomen, als calciet, fluoriet en smithsoniet, staan vaak door de hele verzameling verspreid. Dit is wel een hele mooie manier om edelstenen te sorteren!

C: Mineralen sorteren op kristalsysteem[bewerken]

Deze methode wint de laatste tijd aanhangers, omdat het erg mooi is om dezelfde soort kristallen bij elkaar te zien staan. Er is wel een nadeel: sommige mineralen komen bijna niet voor in kristalvorm.

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.