Microsoft Word/Lettertypen

Uit Wikibooks

Microsoft Office | Word

Een van de belangrijkste zaken van de overtuiging van je document is het gebruikte lettertype. Hier krijgt de lezer zijn eerste indruk van het document.

Grofweg kunnen we lettertypen opdelen in enkele categorieën:

1. Monospaced/Zakelijk/Niet zakelijk/Schrijfstijl[bewerken]

Monospaced lettertypen[bewerken]

Het bekendste lettertype van deze soort is Monospac821 BT of Courier New. In dit lettertype nemen alle letters op de pagina dezelfde ruimte in. Dit heeft tot gevolg dat een 'i' veel meer wit om zich heen heeft dan bijvoorbeeld een 'm'. Dit lettertype zat altijd op typemachines, maar is in onbruik geraakt na de opkomst van de proportionele lettertypen, lettertypen die de witruimte als het mogelijk is inperken, zodat de i minder ruimte inneemt dan een m. Dit lettertype werd mogelijk door de opkomst van de pc als tekstverwerker,
Een van de weinige plaatsen waar nog monospaced lettertypes worden gebruikt:

  • In programma's waarin je HTML schrijft. (Notepad, Editpad, Ultraedit enz.)
  • Bewerkinsschermpjes van bijvoorbeeld wikimediaprojecten

Eigenlijk dus alleen op pagina's waar internetpagina's worden geschreven. Er zit een klein extra voordeeltje in monospaced lettertypen, namelijk dat je de tekst ongegeneerd recht onder elkaar kan uitlijnen, omdat toch alle letters onder elkaar staan.

Dit is een tekst in monospaced lettertype. Zoals u ziet neemt de mmmmm evenveel ruimte in als de iiiii.

Proportionele lettertypen voor zakelijke tekst[bewerken]

Voor zakelijke documenten worden doorgaans twee soorten lettertype gebruikt:

  • Arial
  • Times New Roman

De eerste is een schreefloos en de tweede een schreeflettertype. Een schreeflettertype heeft een klein dwarsstreepje aan het einde van haar letters. Dit geeft een mooi uiterlijk. Ook herken je de letters beter bij het lezen van grote hoeveelheden tekst, die in drukvorm is uitgebracht.
Echter, een schreefloze letter is strakker van uiterlijk en is beter leesbaar vanaf een beeldscherm. Daarnaast geeft het een modern en zeer professioneel uiterlijk aan je tekst.

Proportionele lettertypen voor niet zakelijke tekst[bewerken]

Schrijf je een brief aan een kind of vriend/vriendin, dan is een zakelijk lettertype als Arial of Times New Roman waarschijnlijk niet echt gewild. Een betere optie is een ietwat speelse letter. Een goed voorbeeld hiervan is: Comic Sans MS.

Schrijfstijl[bewerken]

Wilt u een tekstdocument op de pc maken, waarbij de tekst een beetje een handschriftachtig uiterlijk heeft dan kan dit ook. In Word (in ieder geval bij MS Office 2000) zitten diverse lettertypen voor deze optie. Enkele goede voorbeelden zijn:

  • Monotype Corsiva
  • ScriptC


Uiteraard kent MS Word nog zeer veel lettertypen. Het beste om er een te vinden is gewoon veel uit te proberen.

2. Voor de printer geschikt?[bewerken]

Voor de meeste lettertypes in Word staan twee T'tjes. Dit geeft aan dat het om een True Type-lettertype gaat. Dit lettertype wordt door de printer herkend als een letter. Hij gaat dus niet zoals bij een plaatje proberen puntjes om te zetten in puntjes, maar een 'plaatje' van een letter omzetten in puntjes. Uiteraard geeft dit een uitmuntende kwaliteit. (Een printer ziet een afbeelding als een onregelmatige verzameling puntjes (pixels), maar een True Type-lettertype ziet hij wel als een plaatje!)
Van dit soort lettertypen kan de printer de letter dan ook zonder kwaliteitsverlies in elke gewenste grootte afdrukken.
Er zijn ook lettertypen waarvoor het symbool van een printertje staat. Dit betekent dat het om een standaardlettertype van de aangesloten printer gaat. In sommige gevallen kan dit lettertype alleen in bepaalde groottes worden afgedrukt.

Er is nu ook een nieuw programma uit dat gaatjes in je lettertype maakt namelijk Ecofont. Dit is inktbesparend en dus milieubewust. Je kunt dit programma bij alle soorten lettertypes gebruiken. Dit is alleen in het klein te gebruiken. Als je grote letters typt met dit programma dan zijn de gaten goed te zien en lijkt je tekst van een afstand grijs.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.