Naar inhoud springen

Linux voor beginners/Welke versie kiezen?

Uit Wikibooks

Linux voor beginners

  1. Inleiding
  2. Welke versie kiezen?
  3. Installatie
  4. Eerste keer opstarten
  5. Software installeren
  6. Structuur van Linux
  7. De terminal

Appendix


Linux heeft veel versies, die distributies (distro's) genoemd worden. Hieronder staat een link naar een stamboom van de meest bekende Linuxdistibuties. Wees gerust, ik ken ze ook niet allemaal. http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:LinuxDistroTimeline.png

Zoals je ziet kan het heel moeilijk worden om te kiezen. In de cursus zullen we werken met een Linuxdistro die probeert zo gebruiksvriendelijk mogelijk te zijn. We werken dus niet met een Linuxdistro die op oude computers kan draaien maar als je computer Windows XP aankan, dan moet dat voldoende zijn.

Mint, Ubuntu, Debian en Elementary OS

[bewerken]
Linux Mint
Ubuntu
Debian

De distro die wij kiezen is Linux Mint. Linux Mint bestaat sinds 2006 en is gebaseerd op Ubuntu. Ubuntu is de meest gebruikte distro bij particulieren. De naam van Ubuntu moet je ook goed onthouden, want als je problemen hebt kan je altijd eens op die forums gaan vragen hoe je het kan oplossen. De Ubuntuforums zijn waarschijnlijk de meest actieve forums die er bestaan over computers. De meeste problemen die voorkomen bij Mint zijn problemen die ook bij Ubuntu voorkomen. Het verschil met Ubuntu is dat Mint minder strikt is in zijn openbron eisen. Ubuntu eist dat alle programma's die standaard beschikbaar zijn openbron zijn. Dit heeft tot gevolg dat je standaard geen dvd's kan spelen in Ubuntu zonder daar eerst extra pakketten voor te installeren. Linux Mint heeft die problemen echter niet en probeert daarnaast ook nog mooier te zijn dan Ubuntu. Mint lijkt meer op Windows dan Ubuntu.

Ubuntu is op zijn beurt afgeleid uit het oeroude Debian. Het doel van Debian is om zo aanpasbaar en stabiel mogelijk te zijn. Dit betekent ook dat er veel meer configureerwerk is en het is dus ook moeilijk om het een eerste keer te gebruiken. Debian is wel enorm geschikt voor servers van eender welke vorm.

Als je naar de site http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity gaat, dat zie je een overzicht van de meest populaire distributies van het moment. Dan zie je dat de drie besproken distributies allemaal vanboven in de top 10 staan. Aangezien er zoveel keuze is wil dat dus zeggen dat de drie distributies een grote gebruikersbasis hebben en dus goed ondersteund zijn.

bureaubladomgevingen

[bewerken]

Als je al aan het kijken was voor de download, dan was je misschien al op een probleem gebotst. Je ziet namelijk Cinnamon, MATE, KDE enz. Wat is dat nu eigenlijk? Linux Mint is eigenlijk alleen de code voor een terminal. Niet iedereen wil graag met de command-line werken. Daarom zijn er bureaubladomgevingen. Zij leggen als het ware een laag code over de code van Mint heen. Welke je kiest maakt niet super veel uit. Ze ogen alleen anders. Kijk bijvoorbeeld naar volgende schermafbeeldingen waarbij het duidelijk is dat ze anders ogen. Eerst zie je MATE, dan Cinnamon. Beide zijn LinuxMint 13.

MATE (Duits screenshot)
Cinnamon (Engels screenshot)
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.