Leerboek Wikipedia/Wikipedia leren kennen en meedoen

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wikipedia leren kennen en meedoen

Navigatie[bewerken]

Naast een pagina op Wikipedia - links, boven, onderaan - vind je lijsten met functies, dus aanwijzigingen, waarop je kunt klikken. Dit kan voor beginners verwarrend zijn. Daarom hier een kleine overzicht, de enkele functies /links worden hier later nog besproken:

  • Linkerzijkant: links ziet men boven de Wikipedia-globe, die uit puzzeldeeltjes met letters bestaat. Daaronder staan links die onder "Informatie", "Hulpmiddelen" enz. zijn samengevat. De links op deze linkerzijkant hebben meestal met Wikipedia an sich te maken of met de positie van deze pagina in Wikipedia.
  • De onderkant is nauwelijks interessant, hier vind je vooral technische informatie zoals het colofon. Belangrijk en praktisch zijn wel die categoriëen, die staan direct onder de inhoud van de pagina zelf.
  • Aan de bovenkant staan twee lijsten met functies:
  1. "Persoonlijke lijst": helemaal bovenaan staat een lijst die alleen jij ziet. Als je niet bent aangemeld staat hier "Aanmelden/registreren".
  2. "Functies voor de pagina zelf": direct bovenaan de inhoud van een pagina staan functies die heel concreet met de pagina en de inhoud te maken hebben. Is de pagina een artikel dan staat er "artikel", "overleg" enz.

Wat is een pagina?[bewerken]

Wikipedia is een website die uit vele enkele pagina's bestaat. De artikelen zijn zulke pagina's. Behalve de artikelen zijn er op Wikipedia nog andere pagina's voor het werk achter de coulissen. De pagina's worden ingedeeld in groepen die 'naamruimtes' heten. Vier voorbeelden:

  • Artikelnaamruimte: alle artikelen die de encyclopedie Wikipedia uitmaken, bijvoorbeeld Ausgustus, Spanje, olifanten en honderdduizenden andere artikelen.
  • Wikipedia-naamruimte: sommige pagina's heten 'Wikipedia-pagina's' - bedoeld zijn pagina's die met het project Wikipedia zelf bezig zijn. Men heeft het ook over project-pagina's. Voorbeelden zijn Wikipedia:Wat Wikipedia niet is en Wikipedia:De kroeg. Vaak gaat het om richtlijnen en afspraken van het project Wikipedia, maar ook om community building en informatietransfer.
  • Help-naamruimte: de help-pagina's moeten de gebruiker uitleggen hoe hij practisch iets doet (vooral met betrekking tot het veranderen van een artikel), zoals Help:Hoe kan ik meedoen en Help:Gebruik van bestanden.
  • Speciaal-naamruimte: een speciaal-pagina wordt automatisch van de Wikipedia-software met inhoud gevuld; de gebruiker kan zo een pagina normaliter niet veranderen. De bekendste speciaal-pagina is de Help:Volglijst die deel uitmaakt van ieder gebruikersaccount.

Een pagina (bijvoorbeeld een artikel) kan men zich voorstellen als een doos. De doos heeft een duidelijk etiket zoals Olifanten of Vliegtuig. Die titel heet ook een lemma, het lexicaal zoekbegrip. De inhoud van de doos bestaat vooral uit een zogenaamde brontekst. Uit de brontekst vervaardigt de Wikipedia-software automatisch de zichtbare pagina-inhoud die de lezer dan te zien krijgt. Wanneer men op Wikipedia 'een pagina bewerkt' dan is de verandering van die brontekst bedoeld.

Pagina's kunnen ook subpagina's hebben. Ze worden met / aan de titel van de eigenlijke pagina geplakt. De eigenlijke pagina Wikipedia:Regelingen rond moderatoren bijvoorbeeld heeft als subpagina Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus. Subpagina's zijn er ook in andere naamruimtes; in de artikel-naamruimte worden ze niet graag gezien.

Handige links

Opdracht

Waaraan kun je duidelijk herkennen met wat voor een pagina je het te maken hebt, dat het bijvoorbeeld om een help-pagina en niet een artikel gaat?

Naar de oplossing

Zoeken op Wikipedia[bewerken]

Geregistreerd gebruiker[bewerken]

Registreren[bewerken]

Anonimiteit en gebruikersnaam[bewerken]

Gebruikersaccount en gebruikerspagina[bewerken]

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.