Naar inhoud springen

Kostprijsberekening en interne informatievoorziening/Inleiding

Uit Wikibooks

Robert is een 22-jarige student uit Noordwijk. Hij studeert in het laatste jaar natuurkunde aan de universiteit.

Hoewel de studie veel van zijn tijd vraagt, houdt hij toch nog tijd over voor zijn hobby's. Van zijn opa, in zijn jonge jaren timmerman, heeft hij de liefde voor het bewerken van hout geleerd. Van zijn moeder de liefde voor paardrijden.

Robert rijdt nu sinds 15 jaar op paarden. In het weekend verdient hij iets bij door op de manege een paar uur paardrijles te geven aan jonge kinderen. Behalve met paarden kan hij ook zeer goed met kinderen omgaan: op beide oefent hij een bijzondere aantrekkingskracht uit.

Hoewel hij zich interesseert voor de natuurkunde heeft hij al vroeg bij zichzelf gemerkt dat natuurkunde niet alles in het leven is. Hij kan zich niet voorstellen op te gaan in de anonimiteit van een ingenieursbureau of de ontwikkelings- en onderzoeksafdeling van een groot bedrijf als Philips. Dit besef is gekomen door het contact dat hij heeft met zijn oom Luca, die een bedrijf in bloemenexport voert. Zijn oom Luca, tevens zijn peter, heeft zich voor het bedrijf, dat een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt, verder ontwikkeld met het volgen van een MBA aan de universiteit van Rotterdam. Robert waardeert met name de onafhankelijkheid die zijn oom heeft om de ontwikkeling van het bedrijf te bepalen en zijn eigen leven in te richten. Hij bewondert de durf om financiële risico's in te gaan en weet niet of hij dat zelf zou durven en of hij daarvoor geschikt is.

Iets wat hem bij zijn paardrijhobby en de voorbereiding van de paardrijlessen al lang gestoord heeft, is dat de manege niet ingericht is om het zadel goed voor te bereiden en te onderhouden; ze hebben wel iets van metaal, maar dat wankelt en gaat veel te snel kapot. Op basis van zijn eigen ideeën over hoe dat er uit dient te zien, heeft hij daarom een hulpmiddel ontwikkeld en op de manege opgesteld. Het is een zware massieve zadelbok gemaakt van hout, gemaakt voor de eeuwigheid.

Kosten[bewerken]

Het materiaal, vurenhout, heeft hem €30 gekost. Verder heeft hij voor het maken van de zadelbok gebruik gemaakt van werktuigen die hij al had:

  • een elektrische zaagmachine,
  • een elektrische schaaf,
  • een frees,
  • houtlijm,
  • een hamer
  • spijkers
  • een schuurmachine.

Omdat hij de werktuigen en de verbruiksmateriaal (spijkers, houtlijm) al had, worden er hier geen kosten mee verbonden. Ook de tijd die Robert nodig heeft om de zadelbok te maken wordt niet in rekening gebracht.

Kosten
30,-

Ga verder naar substitutiekosten

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.