Naar inhoud springen

Kookboek/Thee

Uit Wikibooks

Thee is een zeer bekende hete drank die wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis, in de volksmond bekend als de theeplant.

Thee zetten[bewerken]

Van het zetten van thee wordt soms een heel ritueel gemaakt, maar thee zetten kan ook eenvoudig, zelfs direct in een kopje.

Spoel eerst de pot om met heet water om hem op te warmen. Giet dan heet water in de voorverwarmde pot en doe de thee erin, los of in een theezakje. Laat de thee een paar minuten trekken. Bij lang trekken (meer dan 5 minuten) wordt de thee bitterder, dan bij korter trekken (2-3 minuten). Voor zwarte thee mag de watertemperatuur niet hoger zijn dan 90 °C. De thee wordt dan vrijwel niet bitter.

Groene thee mag eveneens niet te heet getrokken worden, omdat hij dan te bitter smaakt: niet heter dan 70 °C. Dat kan op de volgende manier: giet eerst de voorverwarmde pot voor een kwart vol met koud water en vul aan met kokend water. (Tip: zoek een mok waar precies een kwart pot in past en houd die mok apart.) De temperatuur is met het koude water tussen de 70 en 80 graden. Goede en goed gezette groene thee smaakt kruidig, zwarte thee-achtig en zoetig tegelijk.

Thee wordt bij voorkeur gezet in een pot die warmte goed kan vasthouden, zoals aardewerk, porselein of gietijzer. Een theemuts kan gebruikt worden om de pot warm te houden. De pot afwassen is niet echt nodig, omspoelen is voldoende en in elk geval mag er geen zeep worden gebruikt.

Let op: Het drinken van te hete thee (heter dan 70 graden Celsius) wordt in verband gebracht met slokdarmkanker.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.