Naar inhoud springen

Kookboek/Snijplank

Uit Wikibooks
Houten snijplank

Een snijplank is een uit hout, kunststof of (hard)glas vervaardigde onderlegger waarop ingrediënten voor het bereiden van een maaltijd worden gesneden. Het gebruik van een snijplank als alternatief voor het direct snijden op het aanrecht is, naast het voorkomen van beschadigingen, de hygiëne]. Uiteraard dient de snijplank na gebruik goed te worden gereinigd.

Snijplanken kunnen rond of rechthoekig van vorm zijn, al naar gelang hetgeen erop gesneden wordt. Sommige snijplanken hebben een vorm die uitloopt in een handvat met een gat erin. Door de snijplank op te pakken aan het handvat kunnen de gesneden ingrediënten direct in de pan worden gedeponeerd. Het gat dient als ophangoog: de snijplank kan, na te zijn afgewassen, te drogen worden gehangen zonder dat er stof of vuil valt op de oppervlakken waarop gesneden wordt.

In professionele keukens, zoals van een restaurant, wordt vaak een gekleurde snijplank gebruikt. De kleur duidt dan aan waar de plank voor gebruikt mag worden: een rode plank voor vlees, een groene plank voor groenten en een blauwe plank voor vis.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.