Naar inhoud springen

Kookboek/Gevogelte

Uit Wikibooks
Gevulde kalkoen
Gevulde kalkoen

Gevogelte is spierweefsel afkomstig van pluimvee. Het is een relatief goedkope voedselbron, waardoor het voor de minder gegoeden vaak een van de weinige eiwitrijke voedselbronnen is.

Tegenwoordig is een heel gamma aan gevogelte op de markt, waarvan het merendeel van gekweekte dieren afkomstig is. Toch is ook de luxueuzere wildvang in trek. Bv. patrijs of fazant.

Van het gevogelte worden vooral de sterk ontwikkelde borstspieren en de bouten gegeten, evenals de vleugels die vooral omwille van hun kruidige marinades in trek zijn. Vaak wordt gevogelte bereid met (ontpluimd) vel, dat gemarineerd zeer lekker is. De beschubde poten worden niet gegeten, al kan men er wel soep van koken.


Bereidingswijze[bewerken]

Hoofdgerecht

Meestal wordt gevogelte gebakken of gegrild of in gepanneerde vorm gefrituurd. Erg populair zijn kip aan 't spit en kipnuggets.
Gevogelte kan in zijn geheel bereid worden in de oven. Het pluimvee wordt enkel ontdaan van pluimen, kop, beschubd deel van de poten en ingewanden.

Gevogelte kan ook verwerkt worden tot magere worst of gehakt. Ze biedt op deze manier een alternatief voor cholesterolrijke vleesproducten en is geschikt voor mensen die geen vlees eten uit religieuze of andere overtuiging.

Soep

Als soep staat de kippensoep vooral gekend als ideale opwarmer voor zieke mensen en erg gesmaakt bij kinderen. Ook de Oosterse chicken corn-soep en de waterzooi-variant zijn aanraders.

Beleg

Ook als beleg is gevogelte geschikt. In magere vorm wordt het geserveerd in sneetjes, bv. kalkoen. Maar ook bereid tot boterhamsmeersel is het gekend, bv. kip hawai, kip curry.

Voedingswaarde[bewerken]

Gevogelte is erg mager en bevat van zichzelf weinig vetten. Toch kan door de bereidingswijze het gerecht calorierijk en vetrijk worden.

Varia[bewerken]

In de Verenigde Staten van Amerika is er een jaarlijkse traditie om gevulde kalkoen te eten op Thanksgiving, een familiefeest vergelijkbaar met Kerstmis.

Afgeleiden[bewerken]

De bekendste afgeleiden van gevogelte zijn eieren die zowel als op zichzelf staand gerecht kunnen gebruikt worden of als ingrediënt voor velerlei bereidingen. Dankzij zijn bindingscapaciteit en tamelijk neutrale smaak in gerechten, is het een veelzijdig product.

Een ander gegeerd bijproduct is foie gras. Dit is ganzenlever die vaak gefabriceerd wordt door overvoeding van ganzen, zodat ze een levervetting krijgen.

Ook andere organen van gevogelte worden als gerecht gegeten, zoals kippenniertjes en hartjes.

Gezondheid[bewerken]

Gevogelte kan besmet raken met een op mens overdraagbaar virus als vogelgriep.

Andere besmettingshaarden zoals salmonella worden vooral via eieren overgebracht, maar zijn te overwinnen door het voedsel voldoende te verhitten.

Vergiftiging die schadelijk is voor de mens en voorkomend bij gevogelte is dioxine. Dioxine kan zowel in het spierweefsel van de vogels als in de eieren zitten. Dioxine verdwijnt niet door bereiding.

Recepten[bewerken]

Voor recepten met gevogelte, klik hier.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.