Kookboek/Fruitarische keuken
Algemeen
[bewerken]Fruitariërs hangen het fruitarisme aan. Ze houden er een erg strikte levenswijze op na. In essentie komt fruitarisme erop neer dat de mens zich voor eigen gebruik onthoudt van dierlijke producten en eveneens vermijdt flora te beschadigen.
Dit houdt zowel consequenties in voor voeding als voor geneesmiddelen, kledij, gebruiksvoorwerpen en andere.
De fruitarische keuken beperkt zich tot het vruchtgebruik van planten waarbij de moederplant niet beschadigd of gedood wordt. Essentiële onderdelen van de plant (zoals stengel, wortel, blad) worden dus vermeden in de fruitarische keuken. Fruit, bepaalde groenten, noten en zaden zijn zowat de enige ingrediënten in de fruitarische keuken.
Motieven
[bewerken]Motieven zijn te vinden in ethische, religieuze en gezondheidssfeer.
Ethisch
[bewerken]Strikter dan de vegetariër of veganist wil de fruitariër consequent zijn in het ontzien van alle levende wezens, dus zowel dieren als planten, om in eigen behoeften te voorzien. Hij tracht zo weinig mogelijk schade toe te brengen aan de levende natuur, uit respect voor alle leven.
Religieus
[bewerken]Enkele religies hangen het fruitarisme aan. Het Jaïnisme in Indië hangt een bijna fruitarisch dieet aan. Zij drinken echter wel melk, aangezien melk afkolven geen schade toebrengt aan het dier. Het Jainisme heeft een volledig eigen uitgebreide keuken. Ongeveer 8 à 10 miljoen mensen hangen deze religie aan. Adam en Eva in het paradijs uit het bijbelverhaal in Genesis waren ook fruitariërs.
Gezondheid
[bewerken]Er zijn geen medische redenen voor fruitarisme. In tegendeel veroorzaakt fruitarisme vaak tekorten in noodzakelijke voedingsstoffen indien het dieet niet nauwkeurig uitgebalanceerd wordt.
Toch zijn sommige fruitariërs van mening dat het fruitarisme door zijn puurheid een gezonde levenswijze is. Deze fruitariërs zullen ook eerder geneigd zijn hun ingrediënten in pure vorm tot zich te nemen. Ze eten daarom de vruchten zo veel mogelijk rauw, dus onbewerkt. Er is een aparte strekking die het eten van rauw voedsel aanhangt, namelijk het Raw-foodism.
Deze fruitariërs zijn van mening dat het eten van bv. gekookt, gebakken of gebraden voedsel cultuurziekten zoals bv. hart- en vaatziekten, kanker en diabetes in de hand werkt. Enige logica is hierin te vinden omdat onbewerkte groenten en fruit makkelijker hun vitaminen en anti-oxidanten behouden.
Diëtaire aspecten
[bewerken]In de meeste sappige soorten fruit zitten weinig eiwitten, vetten en B-vitaminen. Doordat deze een hoog water- en vezelgehalte hebben, leveren ze niet genoeg energie. Bovendien heeft men door de grote hoeveelheid vezels snel een verzadigd gevoel, waardoor men mogelijk onvoldoende voedsel tot zich neemt.
Noten en zaden bevatten wel veel energie, eiwitten, vetten en B-vitaminen en zijn dan ook onmisbaar in het fruitarische voedingspatroon. Omdat een hoge consumptie hiervan echter moeilijk verteerbaar is, ontbreekt het veel fruitariërs aan voldoende van deze bouwstoffen. Daarom is een dagelijkse inname van een of meer avocado's aangeraden; deze bevatten zeer veel onverzadigde vetten en dus energie, zonder nadelige consequenties voor de gezondheid.
Groenten
[bewerken]De fruitarische keuken is zeer strikt in het gebruik van groenten. Zoals vermeld worden uitsluitend ingrediënten gebruikt waarbij de essentiële delen van de plant niet beschadigd worden.
Fruitarisch
[bewerken]boon - courgette - erwt - komkommer - tomaat - ...
Niet fruitarisch
[bewerken]aardappel - rabarber - radijs - ui - wortel - ...
Recepten
[bewerken]Hieronder vind je een lijst van fruitarische recepten.