Naar inhoud springen

Kookboek/Etiquette in andere culturen

Uit Wikibooks

In andere culturen gelden andere etiquettes. Wat beleefd of onbeleefd is in België en Nederland, is dat niet noodzakelijk ook in andere culturen.

Gebruik van bestek

[bewerken]

In sommige culturen wordt bestek niet (voor elk gerecht) identiek gebruikt als in België en Nederland.

Voorbeelden:

  • In een aantal Oostbloklanden is het eten uitsluitend met de vork beleefd. Een mes wordt niet individueel benut.
  • Een aantal Aziatische culturen maakt gebruik van een lepel i.p.v. een vork. Meestal kennen deze culturen naast de lepel ook chopsticks.
  • In de meeste Aziatische landen worden houten of stenen stokjes gebruikt om te eten. Een mes is taboe aan tafel. In de Aziatische cultuur dient een mes of zwaard uitsluitend tot verwonden of doden, eten mag men dus niet "verwonden"
  • In Zuid-Korea worden metalen stokjes gebruikt. Deze stokjes zijn dunner en daarom wat moeilijker te hanteren. Ook in Zuid-Korea worden messen niet aan tafel gebruikt. Moet er toch wat gesneden worden, gebruikt men een schaar. De lepel is echter heel gewoon; hij wordt gebruikt om zowel soep als rijst te eten.
  • In de Verenigde Staten wordt het mes aan het begin van de maaltijd gebruikt om het voedsel tot hapklare brokjes te snijden. Vervolgens wordt het terzijde gelegd. Met de rechterhand wordt een vork bediend, de linkerhand rust op de schoot.
  • Een Italiaan eet spaghetti uitsluitend met een vork en vindt het gebruik van een lepel onbehoorlijk. Hij draait de spaghetti rond de vork met het bord als tegensteun.

Specifiek tafelgerei

[bewerken]
zo houd je eetstokjes vast

Eetstokjes worden op de volgende manier gebruikt: het ene steunt op de brug tussen de duim en wijsvinger en het topje van de ringvinger, en wordt 'vastgezet' met de middelvinger die ertegenaan leunt. Het tweede neemt men tussen duim en wijsvinger in; dit is bij het eten het stokje dat beweegt en waarmee men het eten kan vastknijpen. Knijp echter nooit te hard; dan gaat het eten stuk en dat is niet de bedoeling.

Eten met de handen

[bewerken]

In de meeste Arabische culturen en een aantal Indische culturen gebruikt men in plaats van bestek de handen om te eten en wordt uitsluitend met één hand gegeten, zelden met beide handen. Gebruik steeds de rechterhand, daar de linkerhand als onrein beschouwd wordt. De linkerhand wordt gebruikt voor het reinigen na toiletbezoek e.d.

Wanneer brood gebroken dient te worden, doet men dit eveneens uitsluitend met de rechterhand. Fixeer het stuk brood met enkele vingers op tafel of bord en breek met duim en eerste vingers een stuk van gewenste grootte af.

Wanneer het voedsel uit de gemeenschappelijke schotel met de handen dient genomen te worden, zorgt men er steeds voor dat de vingers nooit in de mond gestoken worden of zelfs de lippen raken. Men houdt de hand dus "rein", zodat de andere tafelgasten niet indirect in aanraking komen met andermans speeksel. Het zich rekken om bij het voedsel aan de andere kan van de tafel te komen is uit den boze, men dient altijd te vragen het aan te willen reiken.

In Indische culturen is het gebruikelijk om het eten op te scheppen met een stukje "brood". Dit zijn meestal platte ronde deegwaren. Men scheurt met één hand een stuk brood en schept hiermee als een kommetje op de vingertoppen gelegen het voedsel van het bord in een beetgrote portie. Het stuk brood wordt samen met de rest in de mond gestoken.

Aangeboden voedsel

[bewerken]

In de meeste culturen is het aanbieden van eten of drinken een vorm van verwelkoming. De gast hoort dit aanbod niet af te slaan. Doet men dit wel, dan wordt dit als onbeleefd beschouwd en voelt de gastheer zich tekort gedaan.

Hoeveelheid eten

[bewerken]

Bord leeg eten of niet? Bijnemen of niet? Grote hoeveelheden of kleine hoeveelheden?

Indien men zelf opschept, dient men het bord leeg te eten. Daarom is het opscheppen van kleine hoeveelheden aan te raden. Men kan dan altijd nog bijnemen, tenzij er slechts nog een kleine hoeveelheid op de schaal ligt. In dat geval zult u eerst na dienen te vragen of er nog anderen zijn die eventueel nog wat meer willen. Dames gaan ook hierbij weer voor en heren naar leeftijd en rang of stand.

Het overmatig opscheppen van het bord wordt vrijwel overal gezien als inhalig en egoïstisch.

Aflikken

[bewerken]

Het aflikken van vingers, bestek of bord geldt over het algemeen als erg ongepast.

Zitplaats

[bewerken]

In China en Taiwan krijgt de eregast de beste plaats toegewezen en die is altijd richting deur.

Afwijkende gewoontes

[bewerken]
  • De meeste Aziaten slurpen tijdens het eten (zeker wanneer lang sliertig voedsel wordt genuttigd, ze hebben tenslotte geen mes).
  • De Aziaten brengen hun mond naar het eten, niet het eten naar de mond: dit voorkomt vlekken op de kleding.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.