Naar inhoud springen

Kookboek/Christmas pudding

Uit Wikibooks

Christmas pudding

Recept[bewerken]

Ingrediënten
200 g rozijnen
300 g krenten
200 g blanke rozijnen
350 g harde boter, geraspt
200 g broodkruim
½ sinaasappel, schoon geboend en geraspt
2 theelepels kaneelpoeder
1 zakje amandelen (55 g), gehakt
75 g bloem
200 ml melk
3 eieren
100 ml brandy
1 citroen, schoon geboend en schil geraspt en geperst
nootmuskaat naar smaak

Bereidingswijze[bewerken]

Voeg alle bovenstaande ingrediënten samen in een puddingvorm. Vervolgens meng je de ingrediënten met een mixer tot een glad geheel. Verstop het muntje ergens in de pudding en dek de vorm dan af met bakpapier. Kook een laagje water in een pan en zet de pan met puddingvorm en al op een laag vuurtje. Laat de pudding in zeven uur gaar stomen. Haal de pudding uit de vorm en bewaar hem in een afgesloten blik tot Kerstmis.

Vet de puddingschaal in met zonnebloemolie. Rasp de citroen boven de puddingschaal zodat er overal een beetje rasp zit. Schenk de maple siroop onderin de vorm. Pureer de gedroogde cranberries en de pruimen met een derde van de whisky. Roer de boter met de suiker luchtig. Klop één voor één de eieren erdoor. Voeg de vruchtenpuree toe en meng tot een gladde massa. Spatel het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder en de speculaaskruiden erdoorheen. Schenk de massa in de puddingschaal. Dek de schaal af met bakpapier en aluminiumfolie en bind het vast met touw.


Zet een pan op het vuur met een ring of een stenen bakje op de bodem om ervoor te zorgen dat de pudding niet aan kan bakken. Zet de gevulde puddingschaal op de ring of bakje en schenk tot 5 centimeter onder de rand van de puddingvorm heet water in de pan. Leg een deksel op de pan en kook de pudding op middelhoog vuur circa 1 uur en 30 minuten. Laat de pudding circa 20 minuten afkoelen in de in de vorm voor je hem stort. Zet de pudding op een mooie schaal. Verwarm de overgebleven whisky circa 1 minuut. Overgiet de pudding en flambeer eventueel aan tafel. Garneer met een takje hulst.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.