Naar inhoud springen

Koningen aan de Nijl/Faraonische regalia

Uit Wikibooks

Faraonische regalia zijn de stukken waarmee de farao zijn soevereine macht uitstraalde. Dit zijn alle kronen, staven, bepaalde kledingstukken en stukken. Ze stralen macht uit die de koning legitiem maakt voor de bevolking, ze werden meestal overhandigd bij de kroning tot farao.

Egyptische kronen

[bewerken]

In de Oud-Egyptische kunst zijn er veel kronen te zien. De meeste goden werden met zo'n kroon getooid omdat ze een bepaalde stad in Egypte verkondigen of omdat ze de vorst (lees:Farao) verkondigen zoals Horus. Ook koningen droegen de kronen, voor sommige kronen hebben we nog de Oud-Egyptische naam maar voor sommige niet. Er wordt vermoed dat de kroon ook in het graf werd meegegeven voor na de dood. Raar genoeg zijn deze kronen nooit fysiek in graven gevonden, dit omdat ze meestal waren geplunderd voordat de archeoloog het graf ontdekte.

Drie bekende kronen zijn de Desjret (rode kroon), Hadjet (witte kroon) en de Psjent (dubbele kroon). Deze drie werden het meeste in de faraonische geschiedenis gebruikt. De rode kroon stond voor beneden-Egypte, de witte kroon voor opper-Egypte. Bij de vereniging van Egypte werden symbolisch de rode en de witte kroon gecombineerd zodat dit een dubbele kroon werd. Er waren nog twee andere koninklijke kronen die autoriteit moesten uitstralen dit waren de oorlogskroon (Chepresj)en de Nemes. De oorlogskroon werd opgedaan als de koning op jacht ging of in een oorlog zat, deze bestaat uit een blauwe helm die is versiert met gouden ringetjes. De nemes was een doek die bestond uit banen goud afgewisseld met blauw.

Scepters

[bewerken]

Net zoals de hoofddeksels stralen de staven, wijsheid en geleerdheid uit. De Egyptische farao heeft altijd twee scepters gehad, dat zijn de Heka (scepter) en de Nachacha (soort van zweep). De heka (betekend vorst en magie) is een kromstaf die vermoedelijk stamt uit de tijd dat de farao nog dorpshoofd was, hiermee leidt hij het volk. Een ander instrument is de nachacha of nakhakha, het is een soort van zweep, het was hun manier om macht uit te beelden. Daarnaast zijn er nog de knotskop en staven die als regalia kunnen worden gezien, vaak werd een farao zo op in een beeld vereeuwigd.

Kleding en kledingstukken

[bewerken]

Tijdens verschillende religieuze festivals droeg de farao verscheidene kledingstukken. Het heb-sed festival was bedoeld om te vieren dat de koning dertig jaar regeerde en om symbolisch zijn koningschap te vernieuwen. Vaak wordt op deze festival de koning met een speciale pak afgebeeld. Ook het kledingstuk de stierenstaart gold als regalia omdat de koning met de staart magische krachten kreeg, hij werd dan vereenzelvigd met de stier.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.