Naar inhoud springen

Kantoorsoftware/Tekstverwerker/Stijlen

Uit Wikibooks
Versie door AventicumRobot (overleg | bijdragen) op 24 feb 2011 om 02:31 (Robot: automatisch tekst vervangen (-{{GFDL-oud}} + ))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Vroeger was dit vooral bekend als "Opmaakprofielen", maar nu meer en meer als "Stijlen". Waarom deze stijlen zo belangrijk zijn kan u lezen op de pagina Kantoorsoftware/Opmaakprofielen. Lees zeker en vast de veel voorkomende fouten.

De elementen

[bewerken]
  • Alinea
  • Teken
  • Frame
  • Pagina
  • Lijst/opsomming

Algemene eigenschappen van een stijl

[bewerken]

Bij de algemene introductie over stijlen zijn reeds "Naam" en "Gebaseerd op" besproken. Bij een tekstverwerker is er echter nog een belangrijke bijkomende eigenschap, nl. "Volgende alinea".

Zo kan het zijn dat je na je Kop 1 een verdere onderverdeling wenst a.d.h.v. Kop 2. Dit betekent dat je bij een harde return (dit verkrijg je door te duwen op de enter-toets) na je Kop 1 automatisch een Kop 2 wenst. In dat geval moet je bij het opmaakprofiel Kop 1 zorgen dat bij "Volgende alinea" Kop 2 geselecteerd is. Wens je echter na Kop 1 een inleidende alinea voordat je onderverdelingen Kop 2 beginnen, dan zal je moeten kiezen voor "Standaard". Vaak is deze eigenschap al correct ingesteld en kan het je heel wat werk besparen.

Bestaande stijlen

[bewerken]

Vaak bestaan de volgende opmaakprofielen reeds in je tekstverwerker en de regel zegt dat je waar mogelijk en waar toepasselijk er gebruik van maakt:

  • Kop 1 wordt vaak gebruikt om je hoofdstukken aan te geven. Een verdere onderverdeling kan gebeuren aan de hand van Kop 2, Kop 3,...
  • Als er maar één Kop 1 in je document wordt gebruikt en die staat dan nog helemaal bovenaan, dan gebruik je in feite beter het opmaakprofiel Titel, waarbij je aan de hand van Subtitel meer uitleg kan geven over de inhoud van je document.
  • Standaard wordt gebruikt van zodra je tekst begint te typen. Heel wat andere opmaakprofielen zijn er op gebaseerd. Wil je dus over gans je document een uitgevulde tekst, dan moet je dit opmaakprofiel aanpassen.
  • Tekstblok is gebaseerd op Standaard, maar doordat er alineawit na voorzien is, zijn de alinea's duidelijker zichtbaar als blokken.

Oefeningen

[bewerken]

De bedoeling is om bij onderstaande pdf-documenten de opmaak zo goed als mogelijk trachten te benaderen a.d.h.v. stijlen. Merk echter op dat door een andere instelling van de marges of een ander lettertype je andere woordafbrekingen kan hebben.

  • Software: Hieronder kan u de platte tekst terugvinden en plakken in je tekstverwerker. Maak deze op volgens dit pdf-document.

Software

Een overzicht van enkele programma's

Microsoft Office

Kantoor

Het meest bekende kantoorpakket heet Microsoft Office. Zo'n pakket wordt vaak gebruikt om teksten te verwerken (Word), om te rekenen of om grafieken te maken (Excel) en om een presentatie te maken (Powerpoint).

Windows, Mac OS X

Mozilla Firefox

Internet

Heel vroeger gebruikte bijna iedereen Netscape, maar dat veranderde toen Internet Explorer steeds meer gebruikt werd, tot zelfs meer dan 90 %! Door de komst van Mozilla Firefox is er echter opnieuw een keerpunt. Het is een browser die bekend is omwille van zijn veiligheid, snelheid en uitbreidbaarheid.

Windows, Linux, Mac OS X

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.