Naar inhoud springen

Kaartspel/Speelkaarten

Uit Wikibooks

Een standaard pakje kaarten bestaat uit 54 kaarten: 13 kaarten (van aas tot koning) van elke soort(schoppen, klaver, ruiten en harten) en twee jokers. De namen van de plaatjes (boer, vrouw, heer) verschillen nog wel eens. Dit heeft te maken met het land waar de kaarten vandaan komen. De aas is altijd hetzelfde en wordt aangegeven met een 1. Bij een Frans kaartspel is er ook daadwerkelijk een 1 in plaats van een A op de kaart afgebeeld.

Een Nederlands spel gebruikt de afkortingen Boer, Vrouw/Dame (beide namen worden gebruikt) en Heer.
Een Engels spel gebruikt de volgende afkortingen: Jack, Queen en King.
Een Frans spel gebruikt weer andere afkortingen: Valet, Dame en Roi.

Verder bestaan er een hoop verschillende soorten merken. Het verschil in de kaarten is dan meestal dat er op de achterkant een ander plaatje te zien is. Soms is de voorkant van een speelkaart ook met een plaatje versierd.

Genderneutraal kaartspel In een moderne wereld waarin mannen en vrouwen gelijk zijn is het vreemd dat de Heer meer waard is dan de Vrouw. Indy Mellink heeft daarom in 2021 een genderneutraal kaartspel ontworpen, niet met mannen en vrouwen, maar met goud, zilver en brons. "Een superduidelijke oplossing. Iedereen weet dat goud meer waard is dan zilver, en zilver meer dan brons”.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.