Jazz standards/Embraceable You

Uit Wikibooks

Embraceable You is een populair lied, gecomponeerd door George Gershwin en op tekst gezet door Ira Gershwin. Het lied werd oorspronkelijk geschreven in 1928 voor een onuitgegeven operette, "East Is West". Uiteindelijk werd het gepubliceerd in 1930 en opgenomen in de Broadway-musical Girl Crazy waar het werd uitgevoerd door Ginger Rogers in een zang- en dansroutine met Fred Astaire als choreograaf.

Embraceable You werd een jazzstandard tijdens de swingperiode, en sindsdien zagen vele interpretaties het licht. Bekende vroege versies zijn die van Pee Wee Russell, Bobby Hackett (1938) en Tommy Dorsey (in 1941, met zangeres Helen O'Connell). In 1946 maakte Duke Ellington er zijn eerste opname van. Het lied werd een favoriete ballad bij bebopmuzikanten zoals Charlie Parker (1947) en Dizzy Gillespie. Invloedrijke vocalisten die het lied in hun repertoire opnamen, waren onder meer Billie Holiday (1944) en Frank Sinatra (1944, 1960); Sarah Vaughans versie uit 1954 met Clifford Brown was eveneens opmerkelijk. Latere covers zijn die van Dinah Washington en Ella Fitzgerald (1983).

Embraceable You bleef in de moderne jazzperiode enorm populair als jazzstandard, met opnames van onder meer Stan Getz, Coleman Hawkins, Johnny Hodges, Sonny Stitt, Glenn Miller, Joe Pass, Bud Powell, Archie Shepp, Zoot Sims, Art Tatum, Teddy Wilson en Lester Young. Er bestaan ook opnames van het lied door Sidney Bechet (1944, 1957) en Ornette Coleman (1960). Billie Holiday's opname uit 1944 werd in 2005 opgenomen in de Grammy Hall of Fame .

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.