Naar inhoud springen

Inleiding in de Moderne, Hedendaagse Architectuur

Uit Wikibooks

Architectuur, inleiding in de Moderne Hedendaagse Architectuur


Modules
 1. Inleiding
  1. Bouwen om het bouwen

Deel 1.

 1. Europese Architectuur
 2. Amerikaanse Architectuur
 3. Aziatische architectuur
 4. Afrikaanse Architectuur

Deel 2.

 1. Culturele en politieke achtergronden
 2. Technische en organisatorische achtergronden


Voorwoord

[bewerken]
Frankfurt
Singapore

Dit Boek: Dit boek heeft de bedoeling om de moderne architectuur op een correcte manier in het daglicht te plaatsen van de brede (wereld-) ontwikkelingen, in relatie tot elkaar en in relatie tot de ontwikkelingen binnen het vakgebied van het bouwen en dit voor te stellen voor een zo breed mogelijk publiek.

De Opzet: Wie een bijdrage wil leveren wordt verzocht illustraties en uitgewerkte voorbeelden van architectuur van relevant commentaar te voorzien en bij te voegen op de juiste plaats, of er een eigen plaats voor te creëren. Het is immers door de afbeeldingen en hun beschrijvingen toe te passen dat men de werkelijke draagwijdte van de architectuur in de hedendaagse tijd het best gaat aanvoelen. Anderzijds is het niet de bedoeling dat het accent ligt op de plaatjes alleen. Juist door het plaatsen van relevante voorbeelden van architectuur in een context van de hedendaagse tijd en de ontwikkeling van het bouwen ontstaat een krachtig verhaal. Om een vlotte lectuur mogelijk te maken worden langere en ingewikkelde verhandelingen liefst in een afzonderlijke paragraaf geplaatst. Dit is niet gebruikelijk voor een cursus, maar wie de tekst daarvoor wil gebruiken moet die maar herschikken.

Doelgroepen: Studenten hoger beroepsonderwijs en/of technische universiteit (TU/e TU Delft) / Studenten van de academie voor bouwkunst / Studenten aan de kunstacademie / onderzoekers als naslagwerk / ten behoeve van anderen, derden die met interesse kennis nemen van de architectuur.

Verwachtte voorkennis: Algemene bouwkunst, algemene architectuur, kennis van bouwkundige en/of architectonische begrippen. De lezer kan zijn/haar huidige kennis toetsen middels deze startoefening.

Vragen - Aanvullingen: De lezer wordt eveneens uitgenodigd om het cursusmateriaal te verbeteren en/of te aanvullen waar nodig. Eventuele vragen, suggesties en/of opmerkingen kunnen op overlegpagina gesteld worden of op de evaluatiepagina.

Succes!

Inhoudsopgave

[bewerken]

Concept inhoudsopgave:
Deze inhoud geeft enkel de basis van de Architectuurgeschiedenis weer weer, en kan verder nog evolueren naarmate meer tijdsintervallen, stromingen en stijlen gedetailleerder beschouwd zullen gaan worden.

 1. Inleiding
  1. Bouwen om het bouwen

Deel 1.

 1. Europese Architectuur
 2. Amerikaanse Architectuur
 3. Aziatische architectuur
 4. Afrikaanse Architectuur

Deel 2.

 1. Culturele en politieke achtergronden
 2. Technische en organisatorische achtergronden
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.