Naar inhoud springen

Inbraakpreventie/Basisstappen

Uit Wikibooks

Er zijn enkele simpele principes die men te allen tijde kan volgen. Hoe dom het ook moge klinken is om geen gelegenheid te geven om iets te stelen. Een ladder die buiten het huis is blijven staan, een raam of zelfs een buitendeur die nog open staat wanneer de woning verlaten is, een overvolle brievenbus waar de post zich de laatste dagen in heeft blijven opstapelen, zijn duidelijk voorbeelden van situaties die logisch lijken om te vermijden maar die in de realiteit dagdagelijks voorkomen. Een ander heel simpel principe is om geen waardevolle voorwerpen (laptop, mobiele telefoon, elektronische apparatuur) en ook rijbewijs en paspoort in het zicht te laten liggen. Ze verder wegsteken kan al veel problemen voorkomen.

Andere kosteloze stappen die je kan ondernemen zijn bijvoorbeeld de kostbare spullen thuis te merken met een grafeerstift of UV-stift mogelijk. Hierbij vermeldt u uw postcode en huisnummer. Voor kostbare spullen is het tevens raadzaam om deze te fotograferen (waarbij ook de serienummers te zien zijn). Bij een eventuele vermissing kan er een stuk makkelijker worden opgespoord, aangezien de politie dan zelf ook precies weet waar naar gezocht moet worden. Het kan voorkomen dat na inbraak of diefstal van kostbare goederen men lange tijd niets meer verneemt van het onderzoek. Het komt geregeld voor dat de buit van inbrekers wordt gevonden, waarbij ook kostbaarheden van andere "kraakjes" boven komen drijven. Misschien dus ook kostbaarheden afkomstig van úw woning.

Meer kosteloze tips[bewerken]

Inbraakpreventieavond met ex-inbreker Evert Jansen
 • Controleer geregeld of er geen bargoense tekens bij uw voordeur of huisnummer zijn gekalkt. Verwijder deze tekens en licht hierover de politie in.
 • Laat geen touwtjes of trekkoorden uit uw brievenbus hangen. Wel leuk voor uw kinderen om via de buitenkant de deur open te doen (je hebt immers geen sleutel nodig), maar dit touwtje werkt ook goed voor inbrekers.
 • Sluit altijd uw woning af, ook als u maar even kort weg moet. Kostbaar meubilair, lades en dergelijke kunt u maar beter niet afsluiten, aangezien deze zaken vaak worden opengebroken en er extra braakschade ontstaat.
 • Geef nooit in een rouwadvertentie zomaar datum, tijd (en uw woonadres) tijdens de uitvaart weg. Inbrekers lezen ook de krant en als men van een rouwplechtigheid terugkomt kan het gebeuren dat inbrekers van uw afwezigheid gebruik hebben gemaakt.
 • Vermijd de automatische e-mailbeantwoording, waarin u meldt dat u met vakantie bent. Laat uw e-mail gewoon bezorgen bij de mailserver van uw Internet Service Provider. Via webmail op uw vakantieadres kunt u de mail gewoon bekijken.
 • Zorg ervoor dat er geen bomen, struiken of struikjes aan de zijkant vlak bij uw voordeur worden geplant. Deze boompjes zijn namelijk schuilplekken voor inbrekers als zij pogen de voordeur open te breken. Verwijder deze boompjes of kap ze op een maximale lengte van 1 meter.
 • Laat nooit uw huissleutel onder uw vloermat, omgekeerde bloempot of ergens anders rond het pand slingeren. Inbrekers gaan vaak op zoek naar "verborgen" sleutels. Onder de mat en onder de bloempot wordt als eerste door inbrekers gekeken.
 • Laat tijdens de vakantie nooit uw koelkast voor luchten open staan. Dit is een signaal voor inbrekers dat er tijdelijk niemand in huis is.
 • Sluit bij afwezigheid alle ramen, bovenlichten en dakramen af van uw huis, ook het WC-raampje.
 • Laat sleutels nooit in het slot zitten wanneer u niet thuis bent of op vakantie gaat.
 • Inbrekers letten op huizen die signalen afgeven dat het huis tijdelijk niet bewoond is. Vooral in de vakantieperiode moet men voorzorgen nemen. Plak daarom zeker geen briefjes op de voordeur of achter het raam dat u weg bent of met vakantie bent.
 • Sluit geen overgordijnen en haal geen planten weg achter het raam. Zorg dat uw planten tijdens uw vakantieperiode voldoende water krijgen. Verdorde planten wijzen immers op een tijdelijk niet bewoonde woning.
 • Laat geen huisvuil(zakken) voor lange tijd onbeheerd in de omgeving van uw woning staan.
 • Laat eventueel de tuin niet onverzorgd achter. Onverzorgde tuinen zijn een signaal voor inbrekers dat het huis kennelijk niet bewoond wordt.
 • Laat uw voicemail of telefoonbeantwoorder niet te lang aan staan. Wie regelmatig belt en steeds deze functies steeds hoort afspelen (zoals bij vakantie) krijgt het signaal dat het huis tijdelijk niet bewoond wordt.
 • Sluit altijd uw voordeur af (nachtslot) als u met vakantie gaat. Doe dit zeker als er een brievenbus in de deur aanwezig is. Het zal niet voor de eerste keer zijn dat inbrekers met een metaaldraad via de brievenbus het slot aan de binnenkant openhengelen. Met het afsluiten van het slot aan de buitenkant voorkomt u deze inbraakmethode.
 • Hang geen jassen (met portefeuille/beurs/autopapieren/sleutels) vlak bij een buitendeur waar een brievenbus in zit. Inbrekers hengelen ook via de brievenbus naar kostbare zaken die in jassen zitten en die vlak bij de deur zijn opgehangen op een kapstok.
 • Verberg geen kostbaarheden in lades of boekenkasten. Verberg zeker geen kostbaarheden onder het matras of kussen. Inbrekers gaan standaard op zoek naar kostbaarheden en onderzoeken altijd de bovengenoemde meubelstukken.
 • Zorg ervoor dat uw brievenbus regelmatig wordt geleegd (door een vertrouwde buur). Een volle brievenbus is een signaal dat het huis niet bewoond wordt. Laat de post neerleggen op een plaats die van buitenaf via het raam of brievenbus niet zichtbaar is.
 • Laat waardepapieren (diploma's en belangrijke documenten, paspoorten, rijbewijzen, bankpasjes, creditcards, autosleutels en autoverzekering met kentekenbewijzen) nooit onbeheerd in huis bij vakantie. Het komt geregeld voor dat inbrekers op zoek zijn naar dit soort zaken. Berg deze papieren op in een kluis van een bank (bankkluisjes zijn te huur).
 • Laat nooit ladders, afvalcontainers en tuinmeubilair e.d. in en rond het huis slingeren als u op vakantie gaat. Deze zaken worden door inbrekers gebruikt om naar de volgende verdieping te klimmen. Berg deze zaken op in een berging, en sluit dit goed af.
 • Fietsen en bromfietsen in de stalling zelf ook op slot doen (liefst met een zware ketting aan de muur én aan elkaar. De ketting en het slot moeten van gehard staal zijn in combinatie met een goed recent ART(beugel)slot). Het stelen van een fiets of bromfiets wordt daardoor extra bemoeilijkt. Wanneer de deur van de berging een raam heeft, kan men erachter een z.g. barrièrestang plaatsen, waardoor inbraak via het raam wordt voorkomen. Barrièrestangen kunnen worden gekocht op de bouwmarkt en zijn voorzien van het SKG-keurmerk.
 • Doe (voordat u vertrekt naar uw vakantieadres) alle deuren binnenin het huis ook op slot (inbraakcompartimentering), vooral de deur die via de garage toegang geeft tot de woning. Deze weg wordt vaak door inbrekers benut om een woning binnen te komen. Sluit daarom ook uw garagedeur goed af. Inbraakcompartimentering is voor menige inbreker de reden geweest om van de inbraak verder af te zien.
 • Spreek met de buren af om elkaars huizen in de gaten te houden. Wanneer inbrekers weten dat de buurt goed wordt geobserveerd, dan vergaat de lust om iets uit te spoken hen al gauw. Als u een oprit of carport heeft kunt u ook met uw buren afspreken dat zij daar op ongeregelde tijden hun auto parkeren, zodat het lijkt of er iemand aanwezig is.
 • Bel bij onraad altijd de politie (via het alarmnummer 112). Hoe sneller de politie ter plaatse is, des te sneller kunnen inbrekers worden opgepakt. Noteer het nummer van het kenteken van verdachte auto's en geef dit door aan de politie.
 • Gaat u op vakantie, schakel uw telefoon door via *21 (KPN-telecom). Via deze methode wordt uw telefoonnummer doorgeschakeld naar een familielid of kennis die dan de telefoon opneemt. De beller heeft dan de indruk dat er bij u iemand thuis is. Mocht iemand met kwade bedoelingen bellen, dan wordt de telefoon altijd beantwoord.
 • Schuttingwanden (rond tuinen) dienen verticaal gelamenteerde elementen te bevatten, waardoor inklimming van buitenaf extra wordt bemoeilijkt. Sluit tijdens de vakantieperiode ook de schuttingdeur af. Informeer ook bij uw gemeente inzake plaatsing van schuttingswanden (wellicht heeft u een vergunning nodig).
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.