Humanature/Werkelijkheid

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit boek is in ontwikkeling. Volg de wijzingen door bij elk hoofdstuk op de ster te klikken of gebruik de toetscombinatie [alt+shift+w].


Wisselwerking[bewerken]

Relaties[bewerken]

In de natuurwetenschappen heeft men het inzicht verkregen dat het in de natuur (op de allerkleinste schaal) gaat om relaties (krachten of wisselwerking) tussen entiteiten. Iets bestaat door de wisselwerking met iets anders. Alles is met elkaar verbonden en het gaat om die verbondenheid. Dit inzicht heeft de mens die dieper de natuur en zichzelf in zijn geest onderzocht, al veel eerder vergaard en gedeeld. Het geeft invulling en betekenis aan het leven als men de relatie met de natuur als zingeving beschouwd. Het gaat niet om het verzamelen van materie (lichaam en bezit) maar om de interactie binnen en buiten je geest. De relatie die je hebt met wat er is, kun je aanschouwen en transformeren indien gewenst. Je kunt zaken aantrekken of afstoten, je kunt iets ondersteunen of bevechten, je kunt iets laten zijn of willen beheersen, afhankelijk van hoe je je verhoud. Een houding aannemen van verzet of acceptatie oftewel angst of liefde. De keuze voor acceptatie en liefde voor wat er is, het door jezelf te vormen aantrekken van het "goede" en het dienen van de ander naast jezelf, wordt door de meeste religies en filosofen gepropageerd. Gecombineerd met wijsheid over de relaties in de natuur kan men via de reactie daarop een zinvolle betekenis aan het menselijk leven geven.

Communicatie[bewerken]

"De Toren van Babel" van Pieter Bruegel de Oude is een waarschuwing tegen het negeren van de werkelijkheid van onze beperkingen. In het verhaal van de Toren van Babel probeerden de mensen om op te stijgen tot aan de hemel en zo gelijk te zijn aan God, wat uiteindelijk leidde tot hun ondergang door gebabbel (spraakverwarring).

Oorzaak en gevolg[bewerken]

Aan het eind van de sedermaaltijd - een maal van ongezuurde broden en bittere kruiden dat de uittocht uit Egypte herdenkt en tijdens het Joodse Paasfeest (Pesach) wordt gegeten - wordt soms het liedje "Chad Gadya" gezongen. Dit liedje lijkt op het kinderrijmpje "The House that Jack built" of "Het huis dat Japie heeft gebouwd" (bewerking door Annie M.G. Schmidt van de Engelse versie) en hoe iemands daden schakels zijn in een grote keten van gebeurtenissen. Deze betekenis van het zingen van de "Chad Gadya" als onderdeel van de Pesach-viering zoals beschreven in het instructieboekje Haggada, vinden we terug in de Talmoed als het op één na belangrijkste Joodse geschrift na de Tenach (het Oude Testament). Maar ook in het concept Karma (het principe van oorzakelijkheid in het hindoeïsme en boeddhisme) herkennen we deze boodschap. In de wetenschap wordt deze oorzakelijkheid causaal verband of causaal mechanisme genoemd.

Hemel en hel[bewerken]

William-Adolphe Bouguereau, "Dante en Virgil in Hel" (1850), geeft Inferno (hel), een deel van de Divine Comedy van Dante Alighieri, weer. Het staat symbool voor de werkelijkheid van de mens namelijk onze innerlijke conflicten en emoties, die overwonnen moeten worden om vrede te vinden.

Non-dualisme[bewerken]

Volgens de Indiaas-Amerikaanse professor in de theoretische natuurkunde Amit Goswami toont de kwantumfysica aan dat er geen sprake kan zijn van dualisme, maar alleen van non-dualisme. Er moet anders volgens de kwantumfysica een domein zijn buiten de ruimtetijd die materie en niet-materie (niet van fysieke aard) met elkaar verbindt. Volgens Goswami kan men deze domein die men de domein van potentie noemt, echter alleen duiden als zijnde bewustzijn. En de kern van non-dualisme is juist dat het zuiver universele bewustzijn (atman in het hindoeïsme) de onderliggende essentie van alle ervaringen is.

Waarnemerafhankelijkheid[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Verdieping[bewerken]

De volgende open en gratis bronnen kunnen helpen bij verdere verdieping in deze materie:

Soort Bron Link Beschrijving

Verwijzingen[bewerken]

Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.