Humanature/Verbondenheid

Uit Wikibooks

Het animisme benadrukt het idee dat alles in de natuur bezield is en dat er een verbinding bestaat tussen alle dingen.

Verstrengeling[bewerken]

Als objecten dusdanig verbonden zijn, dat het ene object niet meer volledig beschreven kan worden zonder het andere specifiek te benoemen, dan spreken we van verstrengeling. Uit de kwantum mechanica kennen we het principe van Quantum entanglement of Kwantumverstrengeling, waarbij deze verstrengeling van kwantumdeeltjes over grote afstanden nog geldt.

Humanimal[bewerken]

"La Balsa de la Medusa" (1818-19) van Jean Louis Theodore Gericault. Het schilderij geeft onze natuurlijke menselijke behoefte aan overleving weer.

De mens is nog steeds ver­bonden met zijn dierlijke oorsprong. We zijn menselijke dieren, of diermensen zoals je wilt.

"La Balsa de la Medusa" is een schilderij van Jean Louis Theodore Gericault dat in 1818-1819 werd geschilderd en nu wordt tentoongesteld in het Louvre-museum in Parijs. Het schilderij is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de schipbreuk van het Franse oorlogsschip "Medusa" in 1816. Het schilderij toont een groep mensen die zich op een reddingsvlot bevinden na de schipbreuk en die worstelen om te overleven terwijl ze worden blootgesteld aan de elementen. De mensen op het vlot zijn duidelijk in levensgevaar en worstelen om te overleven, wat een universeel menselijk instinct is.

Het schilderij kan ook worden gezien als een metafoor voor hoe mensen verbonden zijn met elkaar en afhankelijk zijn van elkaar in tijden van crisis of nood. De mensen op het vlot zijn blootgesteld aan de elementen en zijn afhankelijk van de zee en het weer om te overleven.

Behulpzaamheid[bewerken]

Onze menselijke natuur is het oprecht aardig en behulpzaam willen zijn tegenover anderen en tegelijk goed zorgen voor onszelf. We zien dat terug in de natuur als bijvoorbeeld bomen voedingstoffen delen met een boom die het moeilijk heeft, zonder dat ze zelf te kort komen. Echter heel veel mensen willen aardig gevonden ook al onderdrukken ze daarmee hun eigen behoeften. Dit tegen onze natuur ingaan leidt vaak tot chronische ziektes. Dat mensen dit gedrag desondanks vertonen komt door onze grote natuurlijke behoefte aan verbondenheid met andere mensen. Deze verbondenheid was immers een belangrijke voorwaarde voor overleven. Hoewel in onze huidige moderne situatie verbondenheid met een stam nauwelijks nodig is om te overleven, is deze aangeboren behoefte nog steeds sterk aanwezig.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.