Huisdierengids rat/Ziekte/Mamacarcinoom

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kwaadaardige melkkliertumoren[bewerken]

Amani twee weken nadat de eerste tumoren verwijderd werden

Slechts 10% van de vaak voorkomende melkklier-tumoren bij ratten is kwaadaardig.

Melkklieren zitten bij ratjes op twee lijnen, lopende op de buik van voor het voorpootje tot voorbij het achterpootje, zowel links als rechts. De tumoren worden echter zo groot dat ze aan de zijkant van het ratje uitpuilen.

Een kwaadaardige tumor groeit bijzonder snel, zaait uit naar andere plaatsen en vooral groeit het door alle weefsels heen. Het kan dus ook naar buiten groeien en de huid eveneens aantasten. Wanneer een dergelijke tumor door de huid heen groeit, zie je open wonden. De rat voelt hier gelukkig niets van, omdat de tumor geen zenuwvezels heeft en dus geen pijnsignalen geeft.

De wonden kunnen echter wel infecteren en de rat ziek maken. Ook de omvang kan de rat last bezorgen wanneer grote tumoren zijn keel dichtduwen of in de weg zitten bij lopen of klimmen. Het ratje sterft als de tumoren doorbreken of uitzaaien naar vitale organen.

Lees hier het verhaal van Amani Abricot, een ratje met kwaadaardige mamatumoren. Opgelet, sommige foto’s zijn niet geschikt voor gevoelige zielen.


Amani Abricot ° 21/07/04 - + 26/05/06[bewerken]

Amani Abricot is een vrouwelijk abricot-kleurig ratje met baldie-tekening. Een nestgenoot van Amani ontwikkelde op dezelfde leeftijd kwaadaardige tumoren, doch met een ander verloop (zie verder voor de ontwikkelingen van haar tumoren). Beide ratjes waren huisdier van Corry Note.

Eerste knobbels

Eerste tumoren werden opgemerkt toen het ratje 19 maanden oud was.

Operaties en medicatie
Nieuwe tumoren amper 3 weken na het verwijderen van een eerdere tumor
Nieuwe tumoren woekeren doorheen de huid
close up van de tumor die zich een weg vrat door de huid

Amani onderging twee operaties. De eerste op de leeftijd van 19 maanden waarbij de tumor mooi verwijderd werd. Een tweede operatie drong zich op toen een nieuwe tumor door de huid woekerde en er necrose (afstervend weefsel) van de huid optrad. De nieuwe tumor werd samen met de wegrottende huid verwijderd toen Amani 20 maanden was. Een stuk van de tumor werd doorgestuurd naar het labo. Het bleek een mamacarcinoom (kwaadaardige melkkliertumor).

Ter behandeling van infecties en tegen verdere zwelling, kreeg Amani antibiotica en cortisone. Desondanks verschenen er snel na de operatie opnieuw tumoren die door de huid woekerden. In amper 2 à 3 weken tijd groeiden ze van heel kleine bolletjes naar megabollen.

Uitleg foto's: Nieuwe tumoren, amper 3 weken na de tweede operatie. Op de foto's zie je 4 à 5 tumoren naast elkaar met daarboven een 'open' wonde die dagelijks verzorgd diende te worden.

Inslapen

Ondanks de grote tumors en de open wonden, was Amani nog vrij actief. De beslissing om haar te laten inslapen was daardoor moeilijk te nemen. Maar aangezien Amani's vele uitgezaaide tumoren haast dagelijks in omvang verdubbelden en de open wonde elke dag groter werd, was het beter haar vervroegd te laten inslapen. De dierenarts liet haar rustig sterven op de leeftijd van bijna 22 maanden.

Post mortem foto
Rattumor mamacarcinoom 06.jpg

Amiki Artisjok °21/07/04 - + 07/04/05[bewerken]

Dit zwartkleurig vrouwtje met berken-tekening had net als haar zus Amani Abricot melkkliertumoren. (Hier werd niet bevestigd dat ze kwaadaardig waren)

Eerste knobbels

Eerste knobbels werden opgemerkt toen Amiki 19 maanden was.

Operatie en medicatie

Tijdens een operatie op 19 maanden werden vier tumoren verwijderd uit de halsstreek en uit de liesstreek. Ze kreeg preventief anti-biotica tegen mogelijke infecties en cortisone om zwelling tegen te gaan. Helaas ontwikkelden er razendsnel nieuwe tumoren op de eerdere plekken.

Inslapen

Op ruim 20 maanden werd Amiki ingeslapen omdat ze erg veel last had van haar tumoren; ze rolde op den duur om, kon zich niet meer rechthouden en niet lopen zonder om te vallen. (kurkentrekker-reflex)

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.